Mor och dotter langade sprit till unga

En kvinna och hennes dotter i Karlstad döms för grov olovlig alkoholförsäljning till ungdomar. Tonårsmamman får åtta månaders fängelse, dottern till ungdomstjänst.

I över ett år sålde de sprit, öl, vin och cider för stora belopp till ungdomar och andra. Några var elever på den skola där mamman tillfälligt arbetade som elevstödjare och skolkamrater till dottern.

Kvinnan åkte och handlade alkohol i tyska gränsbutiker och hade en slags systembutik i källaren mitt i Karlstad.

Kunderna beställde digitalt alkohol av dottern via Snapchat och swishade över pengar. Utlämningen sköttes av dottern eller av modern när dottern inte var hemma, enligt domen från Värmlands tingsrätt.

I nyårshelgen slog polisen till efter tips och kunde efter spaning bekräfta att misstänkta köp gjordes där. Vid en husrannsakan hittades mängder av ölflak, vodkaflaskor och vinboxar. Polisen identifierade i utredningen femton köpare som alla är under 18 år, rapporterar NWT. Sannolikt var köparna betydligt fler.

Beslag vid husrannsakan i Karlstad. Foto: Polisen

Kvinnan förnekar helt olovlig försäljning, och att de som beställt alkohol från Tyskland av henne var till personer över 20 år. Dottern erkänner att hon sålt, men inte i den omfattning som hävdas i åtalet.

I sms-trafik framgår att kvinnan känt till deras ringa ålder. När dottern ber henne gå ut med två ölflak till kunder, så messar hon efteråt: ”Mina gamla elever”. Och vid annat köp, ”Det var AA min elev” och ”hon går i nian”. Något kvinnan inte förhör senare i kunde förklara, enligt SVT.

Domstolen ser särskilt allvarligt på att de sålt till minderåriga och i stor utsträckning och dömer därför för grovt brott. Den omkring 40-åriga kvinnan döms till åtta månaders fängelse. Dottern får ett mildare straff – till 80 timmars ungdomstjänst – på grund av sin ringa ålder.

Annonser