Gör succé med virala klipp om droger

I Kalmar har två områdespoliser börjat lägga upp videos på sociala medier för att informera föräldrar om cannabis och olika drogattribut bland ungdomar. En film om ”grinders” (cannabiskvarn) blev direkt en tittarsuccé.

På en vecka har Kalmarpolisen lagt upp flera videoklipp om hur grinder kan se ut, olika rullpapper och filter avsedda för att göra joints med och senaste i tisdags om hur haschkakor i plastfolier och olika vågar kan se ut. Klippen har sett av tusentals läsare.

Emma Jonasson och Mattias Andersson var tidigare ungdomspoliser och är i nya organisationen områdespoliser i Kalmar. De arbetar särskilt brottsförebyggande bland ungdomar i deras vardag.

Kalmarpolisernas första video, om ”Grinder”:

På eget initiativ började de för någon vecka sedan videoblogga om drogproblem bland unga. De berättar i två tre minuters klipp live på Facebook och Instagram och visar olika beslag. De når på sätt tusentals föräldrar och unga vuxna.

– Syftet är nå och upplysa föräldrar om exempelvis drogattribut som finns i ungas vardag, men som vuxna inte känner till. Den kan se ut som läppglans, färgglada burkar och annat för att ta bort den tydliga kopplingen. Det kan finnas mycket därhemma att ha koll på och är viktigt att tidigt upptäcka missbruk, säger Emma Jonasson och Mattias Andersson till Drugnews.

Poliserna informerar om droger och kringproblem, men undviker att gå i debatt på internet.
– De som använder droger vill ofta försköna, att det är en ofarlig naturdrog. De blundar ofta för risker och att det kan skada hjärnan. Vi presenterar fakta och vill vara tydliga, inte mycket att diskutera. Vi vet att några vill legalisera, men här har vi nolltolerans mot droger och polisen som myndighet arbetar utifrån svensk lag, säger de.

Grinders-klippet har sett över 182 000 gånger. Breaking News i Kanal 5 visade del av det häromkvällen, även om programledaren Filip Hammar kallade det ”kontraproduktivt”.

– Tv-programmet ska väl vara humoristiskt, jag har inte sett det själv. Men köper inte att klippet uppfattas fel. Vi når dem vi vill nå utifrån våra syften. Vi tackar för uppmärksamheten i programmet, efteråt ökade delningar av vår film kraftigt. Vi vill nå så många föräldrar som möjligt, säger en nöjd Emma.

 • Hur ser ni på uppmärksamheten?
– Kul. Vi har klart träffat rätt. Folk kommer fram på gatan och i skolan och tackar oss. Bara positivt. Vi har bestämt oss för att göra fler filmer, säger Mattias.

Områdespoliserna är ute på skolor och i andra ungdomsmiljöer och ska även informera föräldrar. Men på föräldramöten når de högst 30 personer i taget.

– Då är det effektivare att nå flera tusen föräldrar med våra filmer. Så får vi mer tid över att träffa deras ungdomar. I skolan, på fritidsgårdar, parker, hamburgerbaren – vi är där de unga är. De vet vilka vi är och de uppskattar oss, säger Mattias.

 • Är det stora drogproblem i Kalmarområdet?
– Det har aldrig tidigare varit så mycket illegala droger i omlopp. Främst cannabis, nästan blivit en slags norm bland ungdomar, men även narkotikaklassade tabletter som Tramadol och bensodiazepiner är vanligt, enligt Emma.

På några skolor röks det cannabis på raster och säljs droger. Skolor i Kalmar har skärpt drogpolicys och en gymnasieskola har infört slumpvis drogtester på försök, (som Drugnews tidigare rapporterat om).

Hon tipsar oroliga vuxna att tala med sina barn och vid misstanke ta dem med till socialförvaltningens alkohol- och drogmottagning som kan ta ett urinprov för att få klarhet. Det handlar ”inte om att sätta dit sitt barn”.

Framöver kommer ”Facebook-poliserna” i Kalmar även ta upp andra ämnen, såsom sexuella trakasserier, bedrägerier, hot, nå ut direkt om det är oroligt på stan.
– Att finnas så här på sociala medier är framtidens verktyg för polis, och kan nog fungera på andra ställen i landet och världen, säger områdespolis Emma Jonasson.

Annonser