Tre åtalas för illegal cigarettfabrik

Tullen stoppade en illegal cigarettfabrik i Västergötland och beslagtog över 15 miljoner cigaretter och nära elva ton tobak. Nu åtalas de tre männen som suttit häktade sedan i somras.

Det är första gången som Tullverket lyckats beslagta en hel illegal cigarettfabrik.
– Detta är ett av de största beslagen av tobak som någonsin gjorts i Göteborgsområdet. Att beslagta allt från tobak, maskiner för bearbetning av tobak och tillverkning av cigaretter till färdiga cigarettpaket, är mycket ovanligt, säger Bertil Weingarten vid Tullkriminalenheten i Göteborg i en kommentar.

Tullen hade spanat en tid mot en gård i Vara kommun. I juli kontrollerades en skåpbil som lämnade gården i lasten hittades 250 000 cigaretter och chauffören greps.

Vid husrannsakan mot gården hittades ytterligare 15,1 miljoner cigaretter och 10,8 ton tobak. I fastigheten gjordes dessutom ovanliga upptäckten av en komplett cigarettfabrik, med maskiner för tobaksbearbetning, tillverkning och paketering. På en videofilm av tullen syns paketerade cigaretter i lokalen med namnet Goal, (cigaretter vanliga på svarta marknaden).

TONVIS med råtobak fanns på gården i Vara kommun. Foto: Tullverket

Förutom chauffören greps ytterligare en person på gården och fastighetsägaren några dagar senare. I ett förråd i Stockholm, som hyrdes av en av de misstänkta, hittades ytterligare en kvarts miljon cigaretter.

De tre männen (29, 30 och 36 år gamla)  har suttit häktade sedan dess och åtalades i fredags vid Skaraborgs tingsrätt för grov olovlig befattning med punktskattepliktiga varor. De riskerar fängelsestraff på mellan sex månader och fyra år om de fälls.

Enligt förundersökningen har cigarettfabriken varit i gång åtminstone sedan 2016. De tre männen, varav två är från Stockholmsområdet, misstänks ha lurat staten på minst 54 miljoner kronor i undanhållna avgifter. Bara värdet på maskinparken uppskattas till cirka tio miljoner kronor.

Tobaksärendet i Västergötland är ovanligt stort. Under hela fjolåret beslagtog Tullverket drygt 18,2 miljoner cigaretter.

• TULLENS videofilm från illegala cigarettfabriken:

Annonser