Sektledaren Charles Manson död

En av den klassiska hippievärldens ledande gestalter, amerikanen Charles Manson har avlidit. Han slutade sina dagar i ett fängelse, där han tillbragt större delen av sitt liv efter att ha dömts för mord på flera personer. Jonas Hartelius tecknar ett snabbporträtt.

Charles Manson (1934 – 2017) var född Charles Milles Maddox. Han tidiga liv präglades av småbrott, prostitution, droger och olika försök att etablera sig som musiker.

Han tog sig namnet Manson, som en alludering till ”människosonen” och gav antydningar om att han var Jesus. Hans psykiska hälsa var störd, så hade han bl.a. föreställningar om att The Beatles i sina sånger skickade hemliga budskap till honom.

Mot slutet av 1960-talet kom han att bli en förgrundsfigur inom hippierörelsen i Kalifornien. Han grundade en egen sekt, ”Familjen”, där medlemmarna under hans ledning ägnade sig åt musik, dans, sex och droger.

I augusti 1969 övertalade han några sektmedlemmar till att begå mord i två omgångar. Bland offren fanns den höggravida skådespelaren Sharon Tate, hustru till regissören Roman Polanski. Morden fick omfattande uppmärksamhet.

Manson greps och åtalades tillsammans med flera ”familjemedlemmar” för mord. En viktig fråga under rättegången var om han och hans medbrottslingar varit tillräkneliga. Försvaret hävdade att de åtalade hade konsumerat så mycket LSD och andra droger att de drabbats av psykisk sjukdom.

Åklagaren pekade dock på att de hade agerat ändamålsenligt före och under brotten, bl.a. genom att klippa av telefonledningar, och därför var ansvariga. De åtalades dömdes till döden, men straffet omvandlades 1972 till livstids fängelse när Kalifornien avskaffade dödsstraffet.

Hippiekulturen kan sägas ha passerat sin höjdpunkt i och med Mansonmorden. I december samma år hölls en konsert i Altamont, Kalifornien, ”konserten där allt gick snett”. Hells Angels svarade för säkerheten. En HA-medlem sköt en deltagare som försökte storma scenen. Båda händelserna skadade hippierörelsens image av ”kärlek, fred och förståelse”.

Med Mansons död försvinner den sista representanten för en rörelse som en tid lyftes fram som en ny framtid för mänskligheten, men slutade i ett existentiellt bakrus.

Manson dömdes för mord och stämpling till mord i sju fall och avtjänade livstidsstraff på Corcon State Prison. Han avled i söndags. Charles Manson blev 83 år.

Annonser