Alkohol inget måste på jobbets julbord

Alkoholtrycket kan bli svårt för många när julborden ska avnjutas. Men tre av fyra svenskar tycker inte att alkohol på jobbets julbord är helt tvunget. Nära hälften har påverkats negativt av kollegors drickande, enligt en ny IQ-undersökning.

Det är Sifo som på uppdrag av Systembolagets dotterbolag IQ-initiativet har frågat ett tusen personer, 18 år och äldre via en webbpanel i slutet av oktober.

76 procent svarade att det inte är viktigt att det serveras alkohol i samband med arbetsplatsens julbord. Och 46 procent uppgav att arbetskamraters alkoholkonsumtion påverkat dem negativt.

Anna Kervall. Foto: IQ.

– Det är många som inte tycker att det är särskilt viktigt att det serveras alkohol i samband med jobbets julbord. Trots det är det fortfarande vanligt förekommande. Det är dags att fler arbetsgivare börjar ifrågasätta alkoholens roll i samband med julbord och om den verkligen bidrar till att göra det trevligare för alla anställda, säger Anna Kervall, tf vd på IQ.

Hon reagerar på att väldigt många som svarat att de påverkats negativt av sina kollegors drickande.
– En ökad självinsikt kring hur det egna drickandet påverkar andra är ett viktigt första steg för att förändra detta. På ett julbord med jobbet har alla ett ansvar att se till att den egna alkoholkonsumtionen inte påverkar någon negativt, säger Anna Kervall.

Några tips från IQ till arbetsgivare som planerar bjuda på julbord:

  • Var restriktiv om det ska bjudas på alkohol. Sätt en maxgräns och låt de som vill dricka mer betala för det själva.
    • Arrangera julbord eller julfester som är attraktiva även för de som valt att inte dricka alkohol eller inte vill dricka så mycket. Se till att det finns många och bra alkoholfria drycker.
    • Var tydlig med vilka regler som gäller när det gäller alkohol och hur du som chef ser på alkoholkonsumtion i samband med julbord.
    • Tänk på att du som chef är en förebild. Därför är det viktigt vilka signaler du själv sänder när det kommer till alkohol. Det du gör och säger påverkar dina anställda.

Och råd för anställda inför julfesten på jobbet är exempelvis att inte ”alkoholtjata”, utan respektera om en arbetskamrat inte vill dricka så mycket eller inte alls. Dricka med måtta och varva med alkoholfria drycker eller varannan vatten.

Annonser