Tomma julklappar från regeringen

Juletid och många klappar utlovas av politikerna. Men svårt se en röd tråd i regeringens försök att surfa på #metto och samtyckesförslag. Och var finns utsatta barns paket? Undrar vår krönikör Christer Renlid.

Hej politikergubbar slå i glasen och låt oss lustiga vara.
Stefan Löfven (S) har jultalat och det var ingen högoddsare att det delvis handlade om jämställdhet. Detta har varit hösten när kvinnorna tog ordet och vittnat om sina livsvillkor. Om sexuella trakasserier, våldtäkter, förminskning, förnedring och annat elände.

Jultal i Köping. Foto: SAP/Martin Hörner Kloo

Med självsäkerhet och belåtenhet berättade statsministern om den största straffrättsliga reformen någonsin, att regeringen förslår en ny samtyckeslag, en sexualbrottslagstiftning byggd på frivillighet.
– Sex ska vara frivilligt. Nu stärker vi det så att det står alldeles klart att det ska vara frivilligt och man ska veta att den person man vill ha sex med faktiskt också vill det, uttryckte Stefan Löfven.

Det är inte många som har en annan uppfattning i frågan. Den passningen till nationen kan inte gå fel. Skäl finns dock ifrågasätta den nya lagstiftningens effekter. Kommer färre män begå våldtäkter? Blir det fler fällande sexbrottsdomar? Kommer kvinnors utsatta situation i våldrättegångar bli bättre? Jag vågar mig på att säga nej på samtliga punkter. Det är redan i dagens lag förbjudet med sex utan samtycke. Mäns våld mot kvinnor är mer komplext än att några teknikaliteter i lagstiftningen ska råda bot på problemet.

Ord kommer att stå mot ord, det kommer bli svårt att leda i bevis om något samtycke avhandlas eller inte.

Flera advokater har redan under rådande lagstiftning fått hård kritik för sina intima frågor till målsägande (brottsoffret) under rättegången. Med nya lagen kan försvaret tvingas till ännu mera intima frågor för att få klarhet om händelseförloppet.

Det är svårt att se var effektiviteten i straffskärpningen ska slå till någonstans. Det preventiva syftet att färre män skulle begå övergrepp är föga troligt. Straffskärpningar kan vara en signal från samhället – vi accepterar inte detta! – men det löser inte kärnproblematiken. Och syftet som Löfven vill förmedla att minska antalet våldtäkter och få fler fällande domar är nog bara önsketänkande.

Vore det inte bättre att specialutbilda fler poliser på området? Att lägga mer resurser på bättre och genomarbetade förundersökningar och effektivare brottsförebyggande arbete. Och sist men inte minst – förändra attityder hos män som slår kvinnor.

I samma andetag som regeringen tar fajten för utsatta kvinnor på ett sätt, försämrar man på ett annat. Annika Strandhäll är minister i Löfvens regering. Hon är ansvarig för sjukförsäkringen och har gett direktiv till Försäkringskassan. Antalet sjukdagar ska ner. Det går jättebra, över förväntan. Färre och färre får sjukersättning efter 180-dagarsgränsen. Statistiken är förkrossande ”bra”.

Problemet är bara, apropå #metoo och talet om ”trygghet och respekt” att både de som blir sjuka och de som trillar ur systemet till största delen är kvinnor.

Det är svårt att se en röd tråd i regeringens iver att surfa på vågorna från #meeto-uppropet.

Nå. Julen står för dörren och vi stressar runt till bristningsgräns för att vara bäst på julmys. Assessoarer som pryder julen är viktigare än någonsin. Vem vill inte visa upp det perfekta julhemmet på sociala medier och känna sig riktigt lyckad?

Vi glömmer lätt vad som är viktigast under julstöket. Julen är främst barnens högtid och deras förväntningar är ofta höga. Dessvärre är det många som inte får uppleva det som alla barn borde få göra – nyktra och närvarande vuxna.

I dag finns det cirka 400 000 barn och unga som lever i familjer där en eller båda föräldrarna dricker för mycket alkohol. Det är därför extra viktigt att uppmärksamma dessa barn under julhelgen då många av de vanligtvis trygga zonerna är stängda under julhelgen, förskolor, skolor, fritidsgårdar och idrottshallar.

Var finns deras julklappar i regeringens tomtesäck?
Ta hand om varandra.

Annonser