Vi måste besinna oss efter Fittjadomen

Alla fem åtalade män frias i det uppmärksammade gruppvåldtäktsfallet i Fittja. Sorgligt, men förundersökningen var undermålig och det hade varit större skandal att fälla dem, skriver Drugnews krönikör Christer Renlid.

Det var i augusti förra året som en kvinna anmälde att hon blivit utsatt för en gruppvåldtäkt i Stockholmsförorten Fittja. Kvinnan som är missbrukare hade åkt till Fittja för att köpa narkotika.

Hon fick kontakt med en man som tog med henne till ett bostadshus, där flera män stod i porten och väntade. Där ska männen ha slitit av henne kläderna, våldtagit och slagit henne. Mellan sju och åtta män misstänks ha överfallit henne i nästan fyra timmar i trapphuset, enligt kvinnan.

Igår kom domen från Södertörns tingsrätt mot de män som åtalats för grov våldtäkt och medhjälp till grov våldtäkt. Samtliga män frias.

Utredningen får kritik av tingsrätten som anser att åtalet bygger på tunna fakta.
– Den bevisning som åklagaren har lagt fram vid huvudförhandlingen räcker helt enkelt inte för att någon ska kunna dömas. De uppgifter som målsäganden har lämnat går inte ihop och hennes uppgifter får inte heller stöd av annan bevisning, säger ansvarig domare chefsrådmannen Erica Hemtke i ett uttalande.

I domen får polisen svidande kritik – förhör har inte bokförts på rätt sätt och fel trapphus utpekades länge som brottsplats. I intervjuer visar det sig även att polisen även nedprioriterat fallet, då man haft personalbrist och andra brott fått gå före.

Det är sorgligt och hemskt när personer som är extra utsatta drabbas av det som skedde i Fittja. Det går inte att föreställa sig hur det känns för tjejen som fick ta emot den friande domen om våldtäkt.

Men det är en sak att ha rätt, en helt annan att få rätt. Juridisk rättvisa är inte alltid rättvis.

Reaktionerna och den bestörtning många känner efter den friande våldtäktsdomen är fullt förståelig. Men en domstol måste hålla sig till lagen och döma därefter. Det finns inte utrymme för några större känsloyttringar och allmänt tyckande. Anledningen till detta är en rättsprocess ska vara rättssäker.

Domstolen kan inte ta ställning till något som inte framkommit eller bevisats under rättegången. Den ska grunda sitt ställningstagande på fakta och bevis – ingenting annat.

Det är upp till åklagare och polis se till att förundersökningen blir så bra som möjligt. I fallet Fittja har det framkommit att förundersökningen var undermålig – närmast usel. Men det är exakt den förundersökning som domstolen har att ta ställning till och inget annat.

Kritiken ska i det här fallet inte riktas mot domstolen. Det är bra att vi har en hög rättssäkerhet och opartiskhet.

Det är olyckligt när media ensidigt rapporterar vad folk i allmänhet tycker och gör det till en sanning. Läser man domen mot bakgrund av det som jag skrivit ovan – förstår man domstolens dilemma bättre. Det hade ur ett juridiskt perspektiv varit en större skandal att fälla dessa för våldtäkt, än att fria dem.

Det är samtidigt olyckligt när målsägandebiträdet Elisabeth Fritz, som är en erfaren advokat, dömer ut hela rättsväsendet och kallar domen för ”en stor rättsskandal”. Hon borde veta bättre – och inte uppviglare det allmänna missnöjet.

Det som hänt flickan är fruktansvärt och borde inte få hända. Men vi måste besinna oss och analysera det som hänt.

Domen kommer med all säkerhet att överklagas till hovrätten och vi får hoppas att utredningen kan kompletteras rejält tills dess.

Annonser