Långa fängelsestraff för cannabisliga

Polisen har nystat upp ett internationellt nätverk som smugglat stora mängder cannabis från Balkan och hade distributionscentral i Alingsås. Totalt tio personer, varav sex nu i Göteborg, har dömts. Två huvudmän döms för ”synnerligen grovt narkotikabrott”.

Polisen i Göteborg kom ligan med albanska kontakter på spåren i april i år. Spaning mot ett bageri storstaden ledde vidare till en lägenhet i Alingsås, som fungerat som en ”distributionscentral”, och ett större internationellt nätverk.

En dold husrannsakan gjordes 27 maj mot andrahandslägenheten i Alingsås och där hittades 173 kilo marijuana nerpackat i tiokilopåsar i flyttlådor. Även annan narkotika, ett automatvapen och en pistol hittades hos ligan.

– Vi har spräckt ett nätverk, ett albanskt narkotikakluster. Det fanns allsköns narkotika, heroin, kokain och en förskräcklig massa marijuana, säger chefsåklagare Jonas Almström, en av de tre åklagarna som lett utredningen, till GT.

Ligan har agerat både i Finland och Sverige och troligen även distribuerat till Norge, enligt åklagaren.

Det stora cannabisbeslaget i Alingsås, som var avsett för Storgöteborgsområdet, är värt 21 miljoner kronor i gatuled. Två kvinnor har medverkat som kurirer och flög från Grekland till Göteborg för att smuggla cannabis vidare från Alingsås via Haparanda till finska Lahtis. De följdes av spanare som slog till när de kom till en bostad där.

Fyra personer har tidigare dömts i Finland och sex personer (varav två kvinnor) döms nu av Göteborgs tingsrätt till mellan fyra och sju års fängelse. De båda huvudmännen ska efter avtjänat straff utvisas ur landet. Det är första gången som någon döms i Göteborgsområdet för den ifjol nya brottskategorin ”synnerligen grovt narkotikabrott”.

De flesta dömda nekar till brott och väntas överklaga domarna senare.

Annonser