Iran: mildare narkotikastraff kan rädda liv

TEHRAN Straffen för narkotikabrott har mildrats i Irans lagstiftning. Det kan leda till att tusentals redan dödsdömda fångar kan slippa hängas. En ljusning i ett land som avrättar flest människor efter Kina.

Lagändringen som är del i en rättslig översyn beslutades i augusti ifjol har nu även godkänts av det konservativa Väktarrådet. Omkring 5 300 personer som dömts till döden för narkotikarelaterade brott kan nu ansöka om att få dödsstraffet omvandlats till fängelse, meddelades i tisdags av rättsväsendets chef Sadegh Amoli Larijani.

Sadegh Larijani. Foto via Wikipedia

Enligt nya strafflagen kan den som tillverkar, smugglar eller säljer mindre än två kilo narkotika, såsom heroin, kokain eller amfetaminer få alternativ straff som fängelse eller böter. Tidigare var gränsen 30 gram till dödstraff. För opium och cannabis har gränsen höjts från fem till 50 kilo, enligt Tehran Times.

Genom Iran smugglas en stor del av opium och heroin som kommer från Afghanistan och Pakistan på väg västerut. Narkotika från transittrafiken lossas även av alltmer i Iran i takt med ett ökat inhemskt missbruk. Enligt Hassan Norouzi, talesman för parlamentets justitiekommitte, är omkring sju miljoner invånare ”inblandade med narkotika” i landet (varav 5,2 miljoner är drogberoende).

Lagändringen kommer efter både inhemskt och internationell kritik mot Irans sharialagar som föreskriver dödsstraff för bl a mord, våldtäkt, sodomi och narkotikahandel. Merparten av de avrättningar som skett senare år är relaterade till narkotikabrott.

Hur många som avrättas är hemligt, men Amnesty International beräknade att 2015 var det rekordmånga, nära ett tusen personer, som hängdes. Året därpå minskade verkställda dödsstraff nära till hälften.

Amnesty välkomnar strafflättnaderna för drogbrott, men anser att fler steg bör tas för att helt avskaffa systemet med dödsdomar.

– Det här borde bara vara början, säger Nassim Papayianni på Amnesty till Sveriges Radio.
Hon är även orolig för att alla narkotikadömda fångar inte får kännedom om att de själva måste ansöka om att få dödsdomen ändrad till fängelse.

Irans narkotikakontrollbyrå var kritisk till att mildra reglerna och varnar för att det kan leda till en ökad narkotikarelaterad brottslighet. Drogmissbruk har ökat i landet där ungdomsarbetslösheten är över 40 procent, rapporterar New York Times.

Annonser