”Palmeutredare lockade vittnen med pengar”

Narkomaner lockades av poliser att få del av tipsmiljoner för att sätta dit Christer Pettersson för mordet på Olof Palme. De påstår personer i SVT Uppdrag Granskning onsdag kväll.

Statsminister Olof Palme mördades i februari 1986 på öppen gata i Stockholm. En statlig belöning på 50 miljoner kronor utlovades så småningom för uppgifter som skulle leda till att brottet som skakade landet uppklarades.

UG har talat med flera personer – bland andra ”Hinsehäxan” och vittnet Ulf – som hävdar att utredningen manipulerades genom att flera missbrukare kontaktades för att vittna mot huvudmisstänkte Christer Pettersson, för att spräcka hans nekande.

En nu pensionerad Palmespanare utpekas att ligga bakom det korrupta utredningsupplägget. Han säger till Aftonbladet att det inte stämmer och att ”vittnen var inte ett j-a dugg intresserade av pengar”

Men ett vittne berättade under rättegången att han utlovats del av de miljoner som ”fanns i potten”. Och ett band från förhöret visar att så var fallet och att domstolen vilseleddes då åklagaren förnekade uppgiften.

Christer Pettersson dömdes i tingsrätten för mordet på Olof Palme, men friades i hovrätten. Sedan dess har en utredning arbetat vidare för att försöka lösa det 32 år gamla fallet. Christer Pettersson avled efter svåra skallskador på sjukhus 2004, i en ålder av 57 år.

Flera experter anser att Palmeutredningen nu bör läggas ner.

• Uppdrag Gransknings dokumentärserie om Palme-mordet, utredningen och fortsatta jakten på en gärningsman visas onsdagar framöver. SVT kl 20 eller SVT Play.

Annonser