Kokainfynd på rysk ambassad

BUENOS AIRES Rysk och argentinsk polis har gemensamt stoppat en smuggelliga. Rysslands ambassadör i Argentina slog larm då nära 400 kilo kokain hittades i väskor som skulle föras iväg med diplomatpost.

I ambassadens skolannex hade hittats 16 väskor med 389 kilo kokain som skulle flygas till Ryssland och kanske även var avsedda för Tyskland.

En omfattande utredning drogs igång efter ambassadör Victor Koronellis samtal till argentinska myndigheter i december 2016 och pågick fram till ett tillslag ett år senare.

I en gemensam rysk-argentinsk operation byttes narkotikan ut mot mjöl och gps-spårutrustning. När flyget landade i Ryssland så greps mottagare där, likväl som personer i Argentina, bland annat en polis och en sydamerikan. Totalt sex misstänkta har hittills gripits.

En misstänkt ligaledare är internationellt efterlyst och tros bo i Tyskland, men är ännu inte gripen, rapporterar Reuters och andra medier.

– Ett gäng med narkotikabrottslingar försökte använda den ryska ambassadens diplomatiska kurirservice för att skicka drogerna till Europa, berättade Argentinas säkerhetsminister Patricia Bullrich vid en presskonferens i torsdags.

Det beslagtagna kokainet hade hög renhetsgrad och var värt minst 50 miljoner dollar i gatuled, enligt myndigheterna.

Produktionen av koka och kokain har ökat i Sydamerika. Argentina och Brasilien har blivit nya smuggelvägar av droger till Europa.

Annonser