Klas Friberg ny Säpochef

Regeringen har utsett Klas Friberg, regionpolischef Väst, till ny chef för Säkerhetspolisen. Han tillträdde redan dagen efter, 1 mars.

Utnämningen offentliggjordes 28 februari av justitieminister Morgan Johansson.

Klas Friberg, född 1960, har över 27 års erfarenhet inom polisen. Efter juristkandidatexamen i Lund och sedan polischefsutbildning, har han senare haft flera chefsbefattningar – för såväl tidigare Rikskrim, som länspolismästare i Västra Götaland och sedan regionpolischef Väst.

– Det känns spännande, utmanande och energigivande att få jobba i en organisation som har till uppgift att skydda demokratin. I arbetet inom polisen har jag i olika sammanhang haft nära kontakt med Säkerhetspolisen och där har jag mötts av personal med ett stort engagemang och kunskap, säger Klas Friberg i en presskommentar.

Han tillträde i torsdags som generaldirektör och chef för Säpo efter Anders Thornberg som nyligen utsågs till ny rikspolischef. Biträdande regionpolischef Robert Karlsson träder in som chef i Väst under rekryteringsarbetet av ersättare.

Annonser