Klas Friberg ny Säpochef

Regeringen har utsett Klas Friberg, regionpolischef Väst, till ny chef för Säkerhetspolisen. Han tillträdde redan dagen efter, 1 mars.

Utnämningen offentliggjordes 28 februari av justitieminister Morgan Johansson.

Klas Friberg, född 1960, har över 27 års erfarenhet inom polisen. Efter juristkandidatexamen i Lund och sedan polischefsutbildning, har han senare haft flera chefsbefattningar – för såväl tidigare Rikskrim, som länspolismästare i Västra Götaland och sedan regionpolischef Väst.

– Det känns spännande, utmanande och energigivande att få jobba i en organisation som har till uppgift att skydda demokratin. I arbetet inom polisen har jag i olika sammanhang haft nära kontakt med Säkerhetspolisen och där har jag mötts av personal med ett stort engagemang och kunskap, säger Klas Friberg i en presskommentar.

Han tillträde i torsdags som generaldirektör och chef för Säpo efter Anders Thornberg som nyligen utsågs till ny rikspolischef. Biträdande regionpolischef Robert Karlsson träder in som chef i Väst under rekryteringsarbetet av ersättare.

Tema: Polisen

Ny Polis

Kan en ny organisation leda till effektivare polis som klarar upp fler brott?
Sedan 2015 finns en nationell polisorganisation, istället för 21 länsvisa delvis självstyrande polismyndigheter. Rikspolischef är sedan 2018 Anders Thornberg och ställföreträdande chef Mats Löfving.

Läs mer

Annonser