Journalistmord skakar Slovakien

BRATISLAVA Slovakiens president Andrej Kiska vill se en regeringsombildning eller nyval efter morden på journalisten Ján Kuciak och hans flickvän. Dådet har skakat landet och flera stora demonstrationer anordnats.

Presidenten hoppas att makthavarna därigenom ska kunna återfå allmänhetens förlorade förtroende. Han ska nu bjuda in landets partier till överläggningar om situationen.

Det var förförra helgen som journalisten Ján Kuciak, 27 år, och hans flickvän Martina Kusnirová hittades skjutna till döds i sitt hem i Velka Maca, nära huvudstaden.

Ján Kuciak

Kuciak – som arbetade på nättidningen Aktuality.sk – höll på med artiklar om korruptionen i Slovakien och utredde kopplingar mellan aktörer i landet, EU-finansierade projekt och den sydliga italienska maffian,´Ndrangheta.

Den kalabriska maffian är känd för våldsdåd och diversierad verksamhet med alltifrån penningtvätt, vapenförsäljning till terrorister till att styra över kokainsmuggling från Sydamerika till Europa. Men anklagas även utnyttja migranter för slavliknande arbeten,

Fler demonstrationer har anordnats mot morden – och en utbredd korruption – såväl i Slovakien, som utomlands. Vid ett möte i fredags deltog över 20 000 personer i Bratislava.

President Andrej Kiska. Foto: Slovakiska regeringskansliet

Deltagare ropade ”maffia, maffia” och presidenten, som närvarade, försökte lugna ner situationen.
– Jag är här för att hedra två unga människor, Ján och Martina. I dag är det inte fråga om politik, utan om minnen. Respektera dem med en tyst minut, sade Kiska till demonstranterna enligt flera medier.

Det unga paret begravdes i fredags respektive i lördags. Polisen utreder maffia-spåren och grep tiotal italienska affärsmän häromdagen misstänkta för samband till dådet. De släpptes dock i lördags.

Slovakiens premiärminister Robert Fico har kallat journalister för ”smutsiga slovakfientliga horor”, och har hittills vägrat be om ursäkt. Efter morden avgick i förra veckan Slovakiens kulturminister. Och nu står regeringen mitt i en förtroendekris hos befolkningen.

Reportrar utan gränser varnar för den ”journalistfientlighet” som för närvarande präglar bland annat Visegradgruppen Slovakien, Tjeckien, Polen och Ungern – attityder som sätter reportrar i livsfara, rapporterar Yle. Även EU-ledningen oroas över hot mot fria medier.

I oktober 2017 dödades en Daphne Caruana Galizia, 53 år, en grävande journalist och bloggare på Malta, i en bilbomb. Hon hade avslöjat flera makthavare, företags korruption och skattefiffel, bland annat utifrån dokument i den s.k. Panama-läckan.

Annonser