Åsa Regnér till FN – ersätts av Lena Hallengren

[UPPDAT] NEW YORK Barn- och äldre- och jämställdhetsminister Åsa Regnér (S) har utsetts av FN:s generalsekreterare António Guterres till biträdande chef för FN:s kvinnoorganisation i världen och lämnar inom kort regeringen. /Hon ersätts av Lena Hallengren som minister.

António Guterres utsåg henne i onsdags till topposten för UN Women och får ansvar för mellanstatliga relationer och strategiska partnerskap. Hon blir dessutom assisterande generalsekreterare för FN.

– Jag vill tacka FN:s generalsekreterare för utnämningen idag. Jag vet att det har varit tuff konkurrens med många kompetenta kandidater och en process med många steg. Jag kommer att arbeta hårt för att kvinnors och flickors rättigheter prioriteras i globala sammanhang, för ökad demokratisering och ekonomisk utveckling i världen, säger hon i en kommentar.

Det har varit känt en tid att hon sökt FN-jobb. Hon ser utnämningen som att FN ”värdesätter svenskt FN-engagemang och vår feministiska utrikespolitik”.

Regnér lämnar därmed regeringen så snart som statsminister Stefan Löfven beslutat entlediga henne, vilket uppges ske inom kort. FN-förordnandet blir löpande, men brukar vara kring fem år. Hennes placering blir i New York.

Även om det är valår, så har regeringen välkomnat ökat svenskt engagemang i världssamfundet, exempelvis fick Sverige plats i säkerhetsrådet efter en lobbykampanj.

Hon har under sin ministertid på drivit på för en jämställdhetsmyndighet och att barnkonventionen ska bli svensk lag. Hon har även riktat mycket arbete på socialtjänsten, som hon anser har varit eftersatt.

Åsa Regnér, född 1964, har en examen i demokratisk utveckling på Uppsala Universitet. Hon har bl. a arbetat som landschef för UN Women i Bolvia och varit generalsekreterare för RFSU.

På Socialdepartementet blir nu bara socialminister Annika Strandhäll kvar av de tre ursprungliga ministrar som tillträdde efter valet 2014, (folkhälsominister Gabriel Wikström slutade ifjol av hälsoskäl).

Lena Hallengren

Det blir Lena Hallengren som träder in istället för Åsa Regnér i regeringen som statsråd för bl a barns och äldres rättigheter, jämställdhet och social omsorg. Det presenterade statsminister Löfven i torsdags.
Hon är 44 år, är från Kalmar och kommer närmast från uppdrag som riksdagsledamot, ordförande i utbildningsutskottet, och var minister (förskole- och ungdomsminister) redan i Göran Perssons regering 2002-2006.
Vid en pressträff underströk Hallengren att LSS-lagen och rätten till assistans är fundamentalt. Hon berättade också att förslag läggs inom kort att göra FN:s barnkonvention till svensk lag.

Annonser