15-åring greps med narkotika – frias

En 15-årig pojke i Stockholmsområdet som hade två kartor Tramadol i fickan och provat det narkotiska läkemedlet frias då han plockat upp tabletterna av ”obetänksam nyfikenhet”.

Åklagaren har inte lyckats motbevisa pojkens uppgifter om varför han tog upp tabletterna från gatan och även prövat dem, anser både tingsrätten och nu Svea hovrätt, rapporterar Dagens Juridik.

Det var sommaren 2017 som polis kallats till Kista i nordvästra Stockholm efter ett bråk mellan ungdomar. Vid kontroll av de unga så hittades polisen två kartor med Tramadol hos pojken.

Tullen gör allt fler beslag av Tramadol, oxikodon och andra opioidläkemedel som är beroendeframkallande.

Först uppgav han sig tagit sin mammas medicin, men ändrade sig och sa att han hittat tabletterna i en gångtunnel när Kista centrum. Han tillstod även att han av nyfikenhet ätit av tabletterna, som tillhör gruppen opioider.

Tingsrätten skrev i sin dom: ”Det är fråga om en ung person som av vad som framgått inte har någon erfarenhet av narkotika. Utredningen motbevisar inte hans uppgifter om att han plockade på sig tabletterna av obetänksam nyfikenhet och att han inte förstod att det var fråga om narkotiska preparat.”

Tingsrätten ansåg att åklagaren inte visat att pojken haft uppsåt till narkotikabrott och friade därför. En dom som nu även hovrätten fastställt.

Annonser