Indonesien: 100 döda av hembränt

JAKARTA Över ett hundra personer har avlidit hittills i april i Indonesien efter druckit hemtillverkad giftig sprit. Polisen gör razzior mot illegala tillverkare och distributörer. Undantagstillstånd har utlysts i staden Bandung, öster om huvudstaden Jakarta.

Polisen uppger att dödsfallen av mixade drycker av insektsmedel, hostmedicin och ren alkohol, men även cola och energidrycker med alkohol. Även drycker blandat med metanol (träsprit) har hittats. Dödsfallen fortsätter öka – över ett hundra hittills och än fler har skadats och förts till sjukhus.

Hittills har de flesta dödsfall inträffat i befolkningstäta västra Java och Jakarta-området, men också i staden Bandung, med omnejd öster om huvudstaden, där undantagstillstånd införts. Även i södra Kalimantan och Papua (västra delen av Nya Guinea) rapporteras om dödsfall av olicensierade alkoholdrycker, sk oplosan.

– Det här är ett galet fenomen. Om vi låter det fortsätta, så kommer det skada landet, sade biträdande rikspolischefen Muhammad Syafruddin på en presskonferens, rapporterar Associated Press.

Han har beordrat alla polischefer i Indonesien att hejda spridningen av drycken och spåra tillverkare och försäljare för att inga fler ska drabbas. Hittills har nio personer gripits, varav en misstänkt berättar om blandningar med myggmedel, hostmedel och ren alkohol, uppger polisen.

Majoriteten av Indonesien befolkning är muslimer, men har praktiserat en ganska moderat form och alkohol finns ofta tillgängligt i storstäder, turistområden och på hotell. Ett förbud för tusentals närbutiker och kiosker att sälja öl och alkohol med låg styrka infördes 2015 och höjd punktskatt gjorde spritdrycker dyrare.

Islamistiska partier föreslog även ett totalförbud för alkohol i landet.

Många lågavlönade som dricker alkohol lockas välja billigare alternativ, som hembränt. 2016 avled 36 personer i mellersta Java som druckit hembränt och ifjol har dödsfall också rapporterades av illegala drycker

Sälj- och distributions-restriktionerna har indirekt ha ökat efterfrågan på svarta marknaden av hembränd sprit, enligt Center for Indonesian Policy Studies (CIPS). Fler dödsfall av som druckit hemtillverkad alkohol är relaterade till förbuden i områden runt Indonesien samt handelsministeriets begränsande förordning, uppger CIPS-forskaren Sugianto Tandra som enligt Jakarta Post. Han undrar om effektiviteten av förordningen och att hänsyn till folkhälsa borde vägts in.

Ambassader uppmanar nu besökande turister att vara försiktiga vid inköp och konsumtion av alla alkoholhaltiga drycker, både lokalt tillverkade, drinkar och även de i förseglade förpackningar.

• Polisrazzia mot alkohollager utlagt på Youtube:

Annonser