KRIS grundare hoppar av

Christer Karlsson, ordförande för Kriminellas revansch i samhället, valde i helgen att med omedelbar verkan avgå efter oenighet med förbundsstyrelsen om hans anställningsform när han når pensionsålder. ”Känns tråkigt, men jag blir kvar som medlem och vill inte vara en bromskloss”, säger Karlsson till Drugnews.

Han var en av grundarna för över 20 år sedan av Kris, som hjälpt många kriminella och missbrukare tillbaka till ett hederligt och drogfritt liv. Karlsson, som i sommar blir 67 år, har hela tiden varit ordförande och känt ansikte utåt för den drogrestriktiva kamratföreningen.

Han har samtidigt varit heltidsavlönad verksamhetsansvarig på Kris och hade hoppats få bli kvar på deltid som anställd ”senior adviser”efter pensioneringen. Han hänvisade till tidigare styrelsebeslut i den riktningen.

Men styrelsemötet i lördags sa nej av ekonomiska skäl och ville bara erbjuda inhopp på konsultbasis. Christer Karlsson blev upprörd och lämnade direkt även uppdraget som förbundsordförande för rikskris, som han var vald på till 2019.

På facebook skriver han ett inlägg att ”Svinhugg går igen!” och att han nu ”är öppen för nya utmaningar utanför Kris. Hör gärna av er om ni har något jobb som ni tror passar mig”.

Han har redan fått ett tiotal erbjudande via sociala medier (som föreläsare, arbete på ungdomshem, vägleda människor etc.), och ska på flera intervjuer i veckan om framtida uppdrag, berättar han.

• Drugnews: Hur påverkas Kris av ditt avhopp. Du har varit mentor för många genom åren och dess frontfigur?
– Tråkigt att det inte blir ett ordnat slut för mig som grundat föreningen, vilket jag hade hoppats. Men tror inte Kris tar stryk, kan istället bli en nystart. Det behövs en föryngring och jag vill inte vara en bromskloss, säger han och understryker han stannar som medlem.

Det är alltså ingen maktkamp som ligger bakom schismen, utan olika syn på hur han framöver skulle kunnat fortsätta som rådgivare på deltid, enligt Karlsson och styrelsen.

Fram till årsmötet i maj går nu Putte Fransson in som ställföreträdande Kris-ordförande. Och Paul Barath (idag kassör i riksföreningen och ordförande Kris-Halmstad) nämns därefter som tilltänkt ny ordförande och verksamhetsansvarig efter Christer Karlsson.

På tisdag ska några i ledningen träffa Karlsson på kansliet i Stockholm för praktiska bestyr i samband med att han slutar.
– Vi vill ju egentligen att han ska vara stolt och gå med huvudet högt. Christer har betytt mycket för mig och varit med och räddat mitt liv, varit min mentor länge och nog även framöver, säger Paul Barath till Drugnews.

Paul Barath, Kris. Foto: Joakim Berndes

Barath vill framöver lägga mer kraft på att hjälpa dömda i Kriminalvården tillbaka in i samhället och att Kris ska finnas på fler orter. Idag har föreningen cirka 3 600 medlemmar i 14 lokalföreningar. Tidigare var man många fler och fanns på 24 platser i landet.
I sommar planerar Kris åka till Almedalen och diskutera trygghet och säkerhet i samhället med politikerna före valet, ”Trygghet tillsammans”, där krisare vill vara del av lösningen.

Annonser