Artistgala för unga i Afrika & Asien

Den väl beprövade kontraktmetoden för unga går på export. På söndag anordnar Smart International en välgörenhetsgala i Tyresö, utanför Stockholm, med kända artister. Intäkterna går till föreningens drogförebyggande arbete i Afrika och Asien.

De kända artisterna ställer utan gage upp för den goda saken när aulan på Tyresö gymnasium öppnar portarna på söndag. Sång, rappare, ståuppare och musik. Bland andra kommer Linda Bengtzing, Jan Johansen, Adam Tensta, irländsk musik, lokala förmågor och många fler (se affisch intill).

– Det blir en häftig gala. Vi kör gratis inträde för att fylla de stora lokalerna. Auktioner och insamling istället för att samla in pengar till vår verksamhet utomlands, berättar förbundssekreterare Slim Lidén för Drugnews.

I Kenya, Bangladesh och Indonesien har föreningar och skolor redan börjat skriva kontrakt med barn, ungdomar och deras föräldrar – där de lovar att inte mobba, röka och använda droger och får då vara med på olika aktiviteter. Allt för att skjuta på osmarta debuter och kanske helt strunta i dem.

Slim Lidén, förebyggare. Foto: Drugnews

– Istället för att förmå tonåringar att sluta röka är det väl bättre att övertyga dem om att aldrig börja. Det har fungerat runt om i Sverige – nu exporterar vi metoden vidare, säger Slim.

Han arbetade i tjugo år med nätverket riksförbundet Smart och sprida den ANT-förebyggande metoden. 2013 utsågs han till Årets förebyggare. För ett par år sedan träffade han andra på en internationell narkotikakonferens i Wien och idéer uppstod och kontakter knöts.

Som ”passionerad pensionär” har han gått vidare och startat Smart Internationel, med adjungerade i styrelsen från flera länder.
– Jag brinner för detta. Hela mitt liv har jag jobbat för ungas bästa, förebygga problem och vill hjälpa till att rädda barnen, säger han.

Elever med sina kontrakt i skola, Kenya.

Verksamheten för unga är nu i gång i flera byar och städer, där barn från tioårsåldern och uppåt erbjuds skriva kontrakt. Ytterligare ett tjugotal länder har Smart International är intresserade.
– Det finns intresse, men flera lokala föreningar är fattiga och behöver resurser för att trycka upp medlemskort, kontrakt och starta aktiviteter. Det kan besökarna på söndag hjälpa till med genom att ge en slant, säger Slim Lidén.

Välgörenhetsgalan hålls söndag 22 april i Tyresö gymnasium mellan 16-18:30. Mer information här.

Annonser