Fängelse för narkotikakurir

En kurir som tog emot över 78 kilo amfetamin från en holländsk lastbil och greps av polisen i Göteborg har dömts för synnerligen grovt narkotikabrott till 6,5 års fängelse.

Omlastningen från en lastbil med specialbyggt släp, med en lucka i botten, till en personbil gjordes på ett industriområde på Hisingen. Mannen som är i 40-årsåldern tog emot kartonger med 78 kilo amfetamin och mängder av narkotikaklassade tabletter.

Lastbilen hade dolt utrymme över aliminiumlådan mellan hjulen. (markerat). Foto: Polisen

Polisen hade spanat på lastbilen som kört via Trelleborg och vidare norrut på E6:an till Göteborg. Personbilen stoppades efteråt i Göteborg och vid husrannsakan hemma hos kuriren hittades ytterligare ett kilo amfetamin.
Mannen häktades och åtalades senare för synnerligen grovt brott. Värdet av den beslagtagna narkotikan är nära 20 miljoner kronor i gatuled.

– Han är en kurir och säger att han fått uppdrag att köra den här narkotikan från punkt A till punkt B, säger han. Jag ifrågasätter inte riktigheten i det, utan det är den rollen han haft. Vad gäller honom är det ganska okontroversiellt. Det är en transport av en väldigt stor mängd narkotika, helt enkelt, säger åklagare Jonas Arvidsson till GT/Expressen.

I förhör uppgav mannen att han inte visste vad som fanns i de fyra stora kartonger han fraktade vidare i bilen. Han hade varit hotad efter en spelskuld till ett kriminellt gäng och transporten var ett försök bli fri från skulden.

Göteborgs tingsrätt dömde honom i tisdags ändå till fängelse i 6,5 år, vilket är i den lägre skalan.

Polisen stoppade senare även holländska lastbilschauffören som kört söderut ungefär vid Kungsbacka efter omlastning. Han kan åtalas inom kort – utredningen undersöker om han bara varit transportör eller en haft en större roll i organisationen som ligger bakom narkotikasmugglingen.

Annonser