Åtalas för 663 kg narkotika i lasten

Tullen stoppade en marsnatt ifjol en lastbil med 663 kilo narkotika av olika sorter – värt minst 90 miljoner kronor – vid Öresundsbron. Nu åtalas den 62-årige holländska lastbilschauffören för synnerligen grov smuggling.


En gps-sändare som fanns monterad i lastbilen vid passagen i mars 2017 väckte tulltjänstemännens intresse. En kontroll av lasten visade att längst in bak i trailern hittades 499 kg hasch, 111 kg amfetamin, 42 kg annan cannabis, 6 kg kokain och 5 kg ecstasy i tre lastpallar. Värt minst 90 miljoner kronor i gatuled.

Foto: Tullverket

– Blotta volymen indikerar att det är kriminella nätverk med hög kapacitet som organiserat smugglingen. Det är enormt stora mängder narkotika, och därför åtalas mannen för synnerligen grov narkotikasmuggling, säger Lars Wilhelmsson, kammaråklagare vid Riksenheten mot internationell och organiserad brottslighet (RIO), i ett pressmeddelande.

Åtalet görs i Malmö tingsrätt och mannen har suttit häktad. Han nekar till brott och uppger sig inte känt till den illegala lasten. Men tullen fann även en handskriven lapp med instruktioner på holländska för att ta sig förbi gränsen på natten.

Beslaget är det största hittills som tullen i Malmö gjort och mängden hasch (499 kg) är mer än vad som nationellt togs ett par år tidigare.

Annonser