Bangladesh: många gripna i drogräder

DHAKA Polisen har gripit cirka 1 700 misstänkta drogförsäljare i en nationell aktion för att bekämpa den ökade handeln med metamfetamin. Stora belag av ”yaba”-tabletter har gjorts senaste året och trafikolyckor med påverkade bussförare har ökat.

Av de många narkotikasäljare som gripits senaste veckorna har cirka 1 400 redan dömts i domstol, rapporterar TT.

Miljontals mängder med centralstimulerande yaba-tabletter (betyder ”galen medicin” och består av mix av koffein och metamfetamin) smugglas in från Burma, där produktion ökat senare år och även fraktas till missbrukare i Thailand.

Intensiv trafik i Bangladesh. Foto: Francisco Anzola /Flicr CC BY 2.0

Enligt tjänstemän ska stor del av drogerna förts in i Bangladesh med fiskebåtar som körde rohingyer som tvingats lämna Burma, några av flyktingarna ska även ha använts som kurirer. Ifjol beslagtog cirka 40 miljoner yaba-tabletter i Bangladesh, men det beräknas ha funnits 250-300 miljoner tabletter på marknaden.

Ett omfattande missbruk av drogen har upptäckts hos transportarbetare i Bangladesh och anses vara en viktig orsak till flera trafikolyckor. Enligt polisen så är en stor del av transportarbetarna beroende och transportbranschens representant höll vid ett möte i tisdags i Dhaka med om att ”våra förare tar yaba efter sina pass”, rapporterar Banginews.

Där hade polis, fackföreningar och Dhaka vägtransportsägare och politiker samlats för att diskutera hur trafikolyckor och sexuella trakasserier kan förebyggas i trafiken. Bara i huvudstaden trafikerar omkring 5 000 bussar.

Annonser