Drognätverk i Europa utslaget – åtal i Malmö

Ett kriminellt nätverk som smugglat hundratals kilo olika slags narkotika i Europa har slagits ut genom internationellt samarbete mellan myndigheter. Två män greps och nu åtalas nu i Malmö för synnerligen grov narkotikasmuggling och en tredjeman för försök till narkotikabrott.

Det började med att tulltjänsteman spanade i helt annat ärende i ett industriområde i Malmö i maj ifjol. Det ledde till att personer som lastade från en tystregistrerad lastbil senare kunde gripas, en av dem lyckades smita iväg, men greps två månade senare.

De tre män som nu åtalas i Malmö tingsrätt för smuggling och narkotikabrott är en svensk, en belgare och en från Ukraina. Om de döms riskerar de långa fängelsestraff.

Bland annat 12 kilo ecstasy (MDMA) beslagtogs i Sverige. Foto: Tullverket

Beslag i svenska delen av ärendet av sammanlagt 269 kilo narkotika har gjorts, bestående av 169 kilo amfetamin, 85 kilo cannabis, 12 kilo ecstasy (61 300 tabletter) och tre kilo kokain. Narkotikan hade ett gatuvärde på minst 62 miljoner kronor, enligt tullen.

– Verksamheten har omsatt mångmiljonbelopp och det har funnits en välfungerande logistik kring smugglingen säger Michael Hansson, kammaråklagare vid riksenheten mot internationell och organiserad brottslighet, i en kommentar.

Utredningen visar att nätverket haft en bas i Tyskland och utnyttjat olika företag i transportsektorn för att kamouflera verksamheten. Tullverket har kartlagt att minst fyra smuggelresor till Sverige och en till Danmark under två månads tid 2017.

– Organisationen har tagit uppdrag via fraktbörser och smugglat stora partier narkotika i den legala lasten, men genom uppmärksamma spanare stoppade vi smugglingen, säger Erik Friberg, chef Tullkriminalenheten i Malmö.

Flera andra personer har gripits i härvan runt om i Europa.

Kriminella som smugglar droger i nätverk inriktar sig ofta på att kunna tillhandahålla olika slags preparat i stora mängder, uppger Michaela Linderoth, pressekreterare på Tullverket, till. Drugnews.

Annonser