Madeleine Leijonhufvud död

Madeleine Leijonhufvud, jurist, professor emerita i straffrätt och känd debattör, avled i söndags efter en längre tids sjukdom.

Hon hade arbetat som professor, lärare och forskare i straffrätt på Stockholms universitet. Varit ordförande för fackförbundet Jusek och biträdande generaldirektör vid Vetenskapsrådet. Och skrev flera böcker inom juridik och många debattartiklar.

Madeleine Leijonhufvud var respekterad, kunnig och vågade driva sin linje.

Bland annat engagerade hon sig för att få till stånd en ny sexualbrottslag. En samtyckeslag antogs så av riksdagen i maj, träder i kraft inom kort och som hon hoppades kan få preventivt syfte.

– Hon gladdes oerhört mycket åt detta efter att ha kämpat för det här i 20 år. Det betydde mycket att hon fick uppleva det till slut, säger maken Sigfrid Leijonhufvud till TT.

Madeleine Leijonhufvud engagerade sig ofta i rätts- och samhällsfrågor, som att förövare inte ska kunna skylla på att sexbrottsoffer var berusade och inte sa nej.

Hon lyfte även barnperspektivet och ville lagstifta om att föräldrar inte ska berusa sig inför sina barn. Hon satt i styrelsen för World Childhood Foundation och hon förespråkade tidigt att FN:s barnkonvention ska bli svensk lag.

Madeleine Leijonhufvud avled i söndags på Jakobsbergs sjukhus i en ålder av 75 år.

Annonser