Pregabalin föreslås narkotikaklassas

[UPPDAT] Efter ökat missbruk och ökade polis- och tullbeslag av substansen pregabalin som ingår i läkemedel (såsom Lyrica) så föreslår Läkemedelsverket att substansen narkotikaklassas för hindra olaglig handel. ”Äntligen!”, säger Leena Haraké på kvinnonätverket KSAN.

– Vid sidan om den medicinska användningen ser vi en växande svart marknad i Sverige för pregabalin och mycket talar för att missbruksanvändningen av substansen har ökat de senaste åren. Läkemedelsverket räknar dock med att tillgängligheten för de patienter som är i medicinskt behov av pregabalin inte kommer att påverkas, säger Susanne Zakrisson, enhetschef på Läkemedelsverket, i en kommentar.

Pregabalin finns registrerat under flera olika produktnamn, exempelvis Pfizers Lyrica, i läkemedel mot epilepsi, neuropatisk smärta och ångestsyndrom. Cirka 50 000 personer i Sverige använder läkemedel med substansen lagligt.

Men substansen kan även missbrukas som rusmedel och en svart marknad har växt fram.

Svenska tullen beslagtog ifjol över 180 kilo pulver och 22 000 kapslar med pregabalin och flera nätsajter säljer till vem som helst, utan recept, enligt Läkemedelsvärlden.

I USA är pregabalin redan narkotikaklassad, även Storbritannien överväger att göra så med kemiska släktingen gabapentin. I Sverige är det regeringen som narkotikaklassar.

En klassning skulle göra att det måste förskrivas som särskilt läkemedel och det krävs tillstånd för branschen att hantera substansen. Och rättsliga myndigheter får lättare att agera mot den olagliga försäljningen.

Leena Haraké. Foto: Ida Stigzelius

– Äntligen händer det! Vi har återkommande sedan 2010 ställt krav på regeringen att narkotikaklassa pregabalin, senast i januari i år till ansvarigt statsråd Annika Strandhäll, uppger Leena Haraké, kanslichef för Kvinnoorganisationernas Samarbetsråd i alkohol- och narkotikafrågor, för Drugnews.

Organisationen har följt hur förskrivning av smärtstillande, lugnande och antidepressiva läkemedel ökat kraftigt till unga kvinnor. Och pekat på larmrapporter om svåra biverkningar och utsättningsproblem och komplexa besvär av Lyrica.
I december 2017 fanns rapporterat 36 101 individuella fall med allvarliga biverkningar i databasen hos European Medicines Agency, varav 22 063 gällde kvinnor.

– Därför uppmanar KSAN regeringen att narkotikaklassa läkemedlet Lyrica (pregabalin) i Sverige och verka för att detsamma snarast sker i EU, säger Leena Haraké.

Annonser