Långa straff för storsmugglare

Två män döms av Malmö tingsrätt för synnerligen grov narkotikasmuggling efter ifjol fört in hundratals kilo droger av olika slag. Straffen blir 8,5 år respektive 6,5 års fängelse och därefter utvisning. De ingick i ett stort kriminellt nätverk i Europa.

De båda männen som är från Belgien och Ukraina upptäcktes i maj ifjol på ett industriområde i Malmö av tulltjänstemän som spanade där i ett annat ärende. Det ledde till att narkotikabeslag kunde göras ur en tyskregistrerad lastbil och männen greps.

Bland annat 12 kilo ecstasy (MDMA) beslagtogs i Sverige. Foto: Tullverket

Totalt beslagtogs 269 kilo narkotika, bl. a 169 kg amfetamin, 85 kg cannabis, 12 kg ecstasy och tre kg kokain värt minst 60 miljoner kronor i gatuled.

De båda smugglarna döms för synnerligen grov smuggling och ska efter avtjänade straff att utvisas på livstid. En tredje man som försökte köpa en del av narkotikan döms till ett år och fyra månaders fängelse, rapporterar TT.

Männen var del av ett större kriminellt nätverk i Europa och fler har gripits utomlands efter internationellt samarbete mellan myndigheter. Utredning visar att nätverket haft bas i Tyskland och smugglat stora mängder olika narkotika i Europa. Företag i transportsektorn har utnyttjats för att kamouflera verksamheten.

Tullen har kartlagt minst fyra smuggelresor till Sverige och en till Danmark.

Annonser