Psykiatriprofessor kan mista läkarleg

Kände psykiatriprofessorn Sten Levander har anmälts av Inspektionen för vård och hälsa som yrkar på att han fråntas sin läkarlegitimation för att han är ”uppenbart olämplig” och skrivit ut stora mängder narkotiska läkemedel till bland annat grovt kriminella, rapporterar Aftonbladet och Sydsvenskan.

I anmälan till Hälso- och sjukvårdens ansvarsnämnd (HSAN) får Levander kritik av IVO som hänvisar till flera fall där han skrivit ut mängder av narkotiska mediciner till patienter. Och där journalerna ansetts ofullständiga eller han har vägrat att visa dem.

En patient som tvångsvårdats flera gånger för missbruk fick ändå fått bensodiazepiner, centralstimulerande och en opiod utskrivet i stora mängder av Levander. Han förklarar det med att ”patienten har haft två styvsöner som stulit patientens mediciner”.

En annan patient har fått 30-tal recept, även om de bara mötts fyra gånger.

78-årige Sten Levander är professor emeritus, känd debattör om psykiatrisk vård och har varit sakkunnig i flera brottsfall. Men är som pensionär ännu kliniskt verksam, medicinsk utbildare och har en gästprofessor i kriminologi vid Malmö högskola.

Sten Levander uppger för Aftonbladet att han har ett 20-30-tal patienter som han tar hand om eftersom vanliga psykiatrin inte vill han dem. Några träffar han på stan ”i Malmös undre värld”.

Han uppger att patienterna är noggrant utredda, och att IVO är en ”kontrollmyndighet som löpt amok”.
– Är det något jag har är det kompetens på det här. Det är inte många som slår mig på det här, varken kliniskt eller forskningsmässigt i Sverige förmodligen inte i världen heller när det gäller den här typen av patienter.
– De är extremt svåra, missbrukare, utslagna, kriminella, ett antal gängledare bland annat, säger han till Aftonbladet.

Han menar att hans patienter behöver höga doser och att om de ”inte får legala preparat utskrivna så tar de illegala istället”.
– Det är bättre att jag försörjer dem med tillräckligt höga doser legalt och håller i dem, säger han till tidningen.

Det var ett apotek som först larmade IVO ifjol efter att stora mängder centralstimulerande medicin skrivits ut. IVO vill i första hand att Sten Levander fråntas sin läkarlegitimation, i andra hand att han inte får skriva ut narkotikaklassade mediciner eller att får en treårig prövotid att skriva ut sådana mediciner, rapporterar Sydsvenska Dagbladet.

Annonser