Alkoglass bara på Systembolaget

Alkoglass ska förbjudas i vanliga butiker och bara få säljas på Systembolaget. Det föreslår regeringen i en lagrådsremiss och vill att alla alkoholhaltiga produkter regleras som alkoholdrycker.

På så sätt vill regeringen täppa till den lucka i lagen som gör att alkohol i annan form än drycker hittills inte omfattats av alkohollagen.

– Det är helt orimligt att alkoglass inte har omfattats av samma regelverk som öl, vin och cider. Nu vill vi få på plats en lagstiftning som skapar ordning och reda, säger socialminister Annika Strandhäll (S) i en kommentar.

Det var när alkoholhaltig glass med cirka fem procent började säljas i vanliga butiker utan åldersgräns som problemet uppdagades. Glassen var populär ett tag, men flera butiker slutade sälja den efter upprörd debatt och protestlistor från bland annat nykterhetsrörelsen.

En statlig utredare har gått genom hur alkoglass kan stoppas (och även hur kommersiell annonsering på sociala medier för alkohol ska förbjudas). Regeringen följer utredarens förslag att reglera alla slags preparat innehållande alkohol som ur konsumtionssynpunkt kan jämställas med alkoholdryck. Och hoppas så hindra även eventuella nya produkter som alkoholgodis etc. att börja säljas.

Socialministern är inte orolig för att förbud mot alkoglass i vanliga butiker kan uppfattas överdrivet.

Annika Strandhäll. Foto: Kristian Pohl

– Nej, det tror jag inte. Det här är produkter med hög alkoholhalt, som en starköl. Den riktar sig dessutom i färg och form till barn och unga och som nu kan säljas i dagligvaruhandeln. Det tror jag att många, inte minst föräldrar, tycker är dåligt, säger Annika Strandhäll till SR Ekot.

Men förbudet dröjer och stoppar inte försäljning av alkoglass i butiker i sommar. Först 1 april 2019 föreslås det träda i kraft.
Och huruvida Systembolaget tänker skaffar frysar för att sälja glassen återstår att se, monopolet har hittills valt att avvakta politikernas beslut.

Annonser