Avspark för Almedalsveckan

Fotbolls-VM håller på som bäst, men det hindrar inte att det politiska arbetet också tar fart . Idag söndag är det avspark för årets upplaga av Almedalsveckan. Det är 50 år sedan det första talet, när Olof Palme avbröt sin semester på Fårö för ett litet tal. Idag är det en hel industri av politik och påverkansarbete.

Första partiledare på scenen blir moderaternas Ulf Kristersson. Veckan avslutas nästa söndag med Miljöpartiets språkrör Isabella Lövin. 2018 är ett valår, och i år kommer alla partiledare att tala. Även om partiledartalen är själva orsaken till att Almedalsveckan existerar så är det alla seminarierna som lockar de stora mängderna av människor. Den som vill kan få i stort sett alla politiska områden täckta, det erbjuds mer än 4 300 öppna arrangemang under veckan.

För den som är intresserad av alkohol, narkotika och tobaksfrågor finns det naturligtvis mycket att lyssna till.

Bland annat i Soberian, där flera rörelser samarbetar. Centralförbundet för alkohol- och narkotikaupplysning, CAN, presenterar där sin undersökning om svenska skolelevers drogvanor på onsdagsmorgonen, men också en undersökning över hur vi påverkas både av närstående och andras användning av alkohol, tobak, läkemedel och narkotika.

IOGT-NTO lyfter bland annat upp hur mediernas bild påverkar alkoholdebatten under rubriken ”Styr fake news alkoholdebatten?”, Ungdomens Nykterhetsförbund ordnar debatt mellan de politiska ungdomsförbunden om framtidens alkoholpolitik och IOGT-NTOs juniorförbund, Junis, ordnar seminarium om hur blivande socionomer att möta barn i familjer med missbruk och deras problematik

I det tält som RNS, Riksförbundet Narkotikafritt Samhälle, ECAD, European Cities Against Drugs, och KRIS, Kriminellas revansch i samhället har tillsammans – under devisen ”Tryggare tillsammans” – ställs företrädare för de olika riksdagspartierna under veckan till svars om vad de anser om narkotikapolitiken och kriminalpolitiken.

Uppsala universitets Forum för forskning om läkemedels- och drogberoende, U-FOLD, anordnar ett antal seminarier bland annat om jämlik beroendevård på tisdag den 3 juli och ett om Anhöriga, medberoende och drogers inflytande vid sexuella övergrepp torsdag den 5 juli. Men det finns också andra seminarier som har anknytning till droger och beroende, både kring användningen av medicinsk cannabis som behandling vi smärta och frågan om dataspelsberoende.

Den som inte tar sig till Almedalen missar naturligtvis stämningen och möjligheten att få ställa en fråga till en minister under en frågestund, men det kan ändå finnas möjlighet att få ta del av en hel del av det som sägs.  U-folds seminarier sänds till exempel direkt på webben  så att även den som inte är i Almedalen kan ta del av dem. Även flera andra arrangörer har webbsändningar av seminarier.

Annonser