Almedalsdrinken nu på butelj

Läskande, sommarvänlig och i år på flaska. Almedalsdrinken gör entré för sjunde året i Visby, i år med smak av ingefära, päron och svart te. Rekordmånga gäster kom till premiären i Soberian och lät sig väl smaka.

Jättego, nästan lite som juice. Jag gillar inte alkohol, men den här passar mig och perfekt till snittar, sa Toufic Alemi, boxare från Marocko, som glatt trängdes i Soberian.

I tältet på Kilsgränd hade över ett hundra kommit på söndags eftermiddagen till invigningen av folkrörelseplatsen i Visby och där Almedalsdrinken presenterades. Kjell-Ove Oscarsson från SLAN välkomnade gästerna och Karin Hagman från IQ höll kort inledningstal.

Karin Hagman, IQ, med årets Almedalsdrink.

– Den är god. Jag gillar särskilt tee-smaken, sa hon till Drugnews efter att läppjat på drinken.

Almedalsdrinken vann utmärkelsen Hetast i Almedalen 2012 och bidragit till en nyktrare politikervecka. På mingel som välkommet alternativ till bara bubbelvin, rosé och vatten.

Bartendern Örjan Åstrand i Stockholm har varje år tagit fram olika drinkar, hittills sju olika smaker (som jordgubb, fläder, hallon, rabarber etc.). Vilka rönt intresse och läskat deltagare i värmen och även spridits till fastlandet till olika arrangemang.

Tidigare år har barpersonal och ideella stressat med att mosa bär, blanda i is och bubblande mineralvatten och servera i plastglas.

– I sommar blir den mer mingelvänlig och lättare att hålla i när vi låtit buteljera den – givetvis på gotländskt bryggeri, berättade Isabelle Benfalk ordförande i Ungdomens Nykterhetsförbund, för Drugnews.

Hon beskriver den som ”sommarvänlig, fräsch och porlande en varm dag”. Men erkänner att  hennes perslonliga favorit var  rabarber-varianten för några år sedan, men årets med svarte och ingefära-smak är god tvåa.

UNF har också utvecklat och tagit fram en ”pop-box” med sex flaskor i olika smaker som kan bli en hit-present.

I BAREN Daniel Carlryd, CAN, Samuel Somo och Isabelle Benefalk, UNF. Foto: Drugnews

För Daniel Carlryd från CAN, som serverat Almedalsdrinkar i Soberian sedan starten, så var det full fart i baren.

– Kul svettigt extrajobb. Rekordmycket folk här vid invigningen. Men lite enklare i år när vi slipper muddla bär och hälla upp i glas. Bara att sticka i en päronskiva i pipen och räcka över flaskan, sa han till Drugnews.

Ett par hundra 33-centiliters flaskor utskänktes vid tillställningen i Soberian. Totalt har 2500 flaskor beställts i en första sats till politikerveckan. Det kan nog bli mer när ryktet om den alkoholfria drinken, nu i praktisk butelj, sprids.

På scenen blev det sen fullt drag med artisten Vincent Bugozi från Tanzania, bor i London, sjöng och dansgruppen Camelonts uppträdde. Flera gäster rörde på benen balanserande med Almedalsdrinken i hand.

Almedalsdrinken kan även lätt göras själv. Se recept intill.

Annonser