Alkoholkommissionen nedlagd

Sprit & Vinleverantörsföreningen och Sveriges Bryggerier initierade i våras ett projekt för att se över den svenska alkoholpolitiken i form av något som de beskrev som en oberoende Alkoholkommission. Nu har den lagts ned. Alkoholkommissionen överlevde inte ens två månader.


Kommissionen lanserades i mitten av maj med förre finansministern Erik Åsbrink som ordförande. I början av juli kom beskedet att alkoholkommissionen lagts ned.

Förklaringen enligt initiativtagarna var ett oväntat stort externt motstånd, vilket lett till att två ledamöter, Eriks Åsbrink och Nina-Katri Gustafsson, valt att lämna kommissionen.

– Även om inte alkoholindustrin förstod det då, så har i alla fall de personer som nu valt att lämna kommissionen antagligen sett konflikten i uppdraget. All heder åt dem, säger Johnny Mostacero, ordförande för IOGT-NTO, i en kommentar till Accent.

Annonser