Var tredje drack ofta under semestern

Nära fyra av tio (36 procent) svarar i en Sifo-enkät att de i somras drack alkohol mer än tre gånger i veckan under semester.

1140 personer från 18 år och äldre fick frågan ”Hur ofta under semestern drack du alkohol?” i enkäten som gjordes 20-23 augusti, via en webbpanel, på uppdrag av organisationen IQ.

I snitt uppgav 39 procent av männen och 33 procent av kvinnorna att de drack alkohol 3-4 gånger i veckan eller oftare under semestern.

Det framgår även att det är medelålders som drack mest – fem procent av de över 34 år drack varje dag, medan i åldrarna 18-34 svarade ingen att de drack varje dag, (men 28 procent att de drack fler än tre gånger i veckan).

Karin Hagman Foto: Drugnews

– Vi vet att sommar och semester leder till en ökad alkoholkonsumtion för många. När hösten kommer är det lätt att våra semestervanor följer med oss in i vardagen. De flesta klarar av att minska sin alkoholkonsumtion igen efter semestern. Men inte alla vilket kan leda till problem, både på kort och lång sikt, säger Karin Hagman, vd på IQ i en kommentar.

Av de tillfrågade så drack 23 procent mer sällan än en gång i veckan under sin semester, varav 28 procent kvinnor och 18 procent män. Nio procent dricker inte alkohol alls. Mer om IQ-enkäten här.

I en annan Sifo-undersökning som presenterades i juni, så svarade sex av tio svenskar att de brukar dricka mer och oftare under semestern, än annars under året.

Tips från IQ – som verkar för ett smartare förhållningssätt till alkohol – är att ha flera nyktra dagar i följd, så att alkoholen hinner gå ur kroppen. En bra regel är att inte dricka för många glas samtidigt (högst tre), oavsett vilken tid på året.

Andra råd är att undvika vardagsdrickande, inte dricka själv, och sätta upp mål för sin konsumtion och försöka hålla koll på det. Identifiera risksituationer, exempelvis efter stressiga arbetsdagar, hitta alternativ och alkoholfria aktiviteter.

• Mer stöd kan fås genom exempelvis ringa Alkohollinjen (020-84 44 48) eller besöka hemsidan Alkoholhjälpen.se

Annonser