Fler unga får antidepressiva läkemedel

Antidepressiv medicin fortsätter att öka bland unga. Enligt Socialstyrelsen beror det på ökad psykisk ohälsa. Flera föreningar anser att det oroande och att terapi och samtal bör prövas först.

Enligt Socialstyrelsens statistik över läkemedelsförskrivning, så har antalet patienter i åldersgruppen 15-34 år som får antidepressiva ökat ända från 2006. Mellan 2016 till 2017 från 185 000 till nära 195 500 patienter, rapporterar Ekot.

Myndighetens nationella riktlinjerna rekommenderar psykologisk behandling i första hand vid psykisk ohälsa, men bland unga sätts ofta medicineringen med depressiva medel in i tidigt skede.

Förbund som Sveriges Psykologförbund, föreningen Mind och Riksförbundet för social och mental hälsa oroas över utvecklingen.

– Jag är inte emot mediciner, det behövs, men det är ”en quickfix” som inte är det mest verksamma. Det är ett problem att man kan ta till en behandlingsmodell som man vet inte är mest effektiv. Men det är den som är snabbast och den som det finns resurser och tillgång till, säger Anders Wahlberg, ordförande på Sveriges psykologförbund, till Sveriges Radio.

En ung kvinna berättar att det första hon erbjöds efter att gått in i väggen som 17-åring var antidepressiv medicin. Istället för samtal behandlades hon med lång rad mediciner – ångestdämpande, antidepressiva, stämningsstabiliserande, antipsykotiska…

Hon fick vänta sex år innan hon fick terapi.
– Om man behöver antidepressiva är det jättebra att det finns, men jag tycker inte det ska vara det första en ungdom får. Det första är någon att prata med. Terapi först, mediciner sen, säger hon till SR.

Annonser