Tesla-grundaren rökte gräs – aktien rasade

NEW YORK Elbilsföretaget Teslas aktie sjönk kraftigt i fredags sedan grundaren Elon Musk hamnat i blåsväder efter rökt marijuana och druckit whisky i en intervju och en nyanställd chef lämnat företaget.

Det var i en direktsänd podcast-intervju i torsdags med komikern Joe Rogan, som filmades och lagts ut på Youtube, om bland annat en ny framtidsprodukt i form av ett elektriskt flygplan, elbilar, solenergi, lagring av energi, artificiell intelligens och att kolonisera rymden, som den över två timmar långa intervjun fick en ny dimension.

Programledaren Joe Rogan räckte plötsligt över en cigarett med tobak och marijuana till entreprenören Musk.

”Är det där en joint eller en cigarr”, undrade Musk.
”Det är marijuana och tobak. Har du testat?”, svarade Joe Rogan.
”Ja, jag tror jag gjort det en gång tidigare. Det är väl lagligt?”, sa Musk.
”Totalt lagligt. Kombination av tobak och marijuana är underbar”, säger Rogan och räcker över jointen.

Musk tar ett bloss och blåser ut röken. Han sippar även på en whisky.
”Ja, alkohol är väl också en drog…”, funderar Musk och sedan fortsätter samtalet.

Även om bruk och innehav av marijuana (upp till 28 gram) numer legaliserats i Kalifornien, där intervjun gjordes, så blev reaktionerna stora. Video-klipp på hur Musk röker marijuana och sedan dricker whisky har spridits i sociala medier, tidningar och finansvärlden.

Ekonomiska konsekvenser för Tesla och Musk blev inte mindre efter beskedet att även en nyligen anställd redovisningschef sagt upp sig efter bara en månad.

När New Yorkbörsen öppnade i fredags morse så rasade Teslas aktie med 8,3 procent och slutade på minus 6,3 på eftermiddagen, rapporterar New York Times och andra medier.

• Intervjun i helhet finns på Youtube (rökavsnittet börjar från 2:10 – )

Annonser