Fortsatt polisaktion i Helsingborg

En stor polisoperation i tre stadsdelar i Helsingborg mot öppen narkotikahandel och organiserad kriminalitet har hållit nära ett halvår. Flera unga män har gripits, det har blivit lugnare i området, men aktionen ska fortsätta.

Efter en sprängning mot polisstationen i staden förra hösten och omfattande narkotikaförsäljning i några riskområden inleddes i våras en polisinsats i områdena Drottinghög, Dalhem och Fredriksdal. En polishusbil är jämt parkerad där, poliser har dagligen patrullerat och polishundar använts vid kontroller i områdena.

Narkotikabeslag i Drottninghög, Helsingborg i våras. Foto: Polisen

Beslag har gjorts av bl a cannabis, kokain, kontanter och patroner. Elva unga män (18-23 år) greps i april efter en razzia mot ett nätverk. En 19-åring man delgavs även misstanke om sprängningen mot polishuset. Och 100 till 150 misstänkta drogköpare ska höras.

Det har blivit lugnare i området konstaterar både boende där och polisen.
– Drottninghög har varit i centrum dit människor från hela Helsingborg har åkt för att köpa narkotika. Så vår insats har försvårat för kriminaliteten i hela Helsingborg, säger Jonas Berg, insatsledare till SVT Helsingborg.

Utredningen drar ut på tiden, de elva gripna är fortsatt häktade och först i december räknar åklagaren med att kunna väcka åtal. Det står nu klart att polisen fortsätter punktmarkera mot brott i stadsdelarna ett tag till.

Det finns en del ungdomar som ingått i nätverket som fortfarande finns kvar och fortfarande försöker sälja, men vi är ett stort besvär för dem, säger Jonas Berg till SVT.

Tema: GÄNGEN

Grov organiserad brottslighet
ibland kallad maffia

har ökat både i Sverige och utomlands. Kriminella lokala nätverk etableras ofta i socioekonomiskt utsatta bostadsområden och invånarna drabbas. Enligt polisens bedömning 2017 så fanns det 61 utsatta områden, varav 23 särskilt utsatta, i Sverige. 2019 var polisens lägesbild något ljusare, 60 områden betecknas nu som utsatta, varav 22 som särskilt utsatta. Insatser görs för att de ska bli tryggare och tas bort från listan.

Våld, dödliga skjutningar och sprängningar har fortsatt öka mellan gängen, vittnen vill/vågar inte berätta. Cannabis är viktig inkomstkälla för nätverken.

Maffialiknande nätverk profiterar på narkotikahandel, utpressning, andra brott, ibland även laglig verksamhet (t.ex i Italien). Pengar tvättas ofta via banksystem.

Läs mer

Annonser