Litauen tillåter medicinsk cannabis

VILNIUS Litauens parlament röstade i torsdags genom en lag som tillåter läkare att skriva ut cannabis-baserad medicin på recept.

Röstsiffrorna i parlamentet Seimas var 90 för, 0 emot, tre ledamöter la ner sina röster. Och lagen ska nu undertecknas av president Dalia Grybauskaite för att sedan kunna träda i kraft i maj nästa år, rapporterar AFP.

– Det är ett historiskt beslut som säkerställer att patienter kan få den bästa möjliga behandling, säger konservative parlamentarikern Mykos Majauskas, som lagt fram lagförslaget.

Han har medverkade ifjol i en namninsamling för att ändra apotekslag och narkotikakontrollagen för att öppna för cannabis som medicin i Litauen.
För att få sälja medicinsk cannabis kommer dock att krävas en statlig licens.

Flera EU-länder har öppnat dörren för medicinsk användning av cannabis, såsom Österrike, Storbritannien, Kroatien, Grekland, Frankrike, Tyskland, Italien och på försök i Danmark.

Röka marijuana i nöjessyfte som drog blir enligt AFP fortsatt olagligt i Litauen, en baltstat med cirka 2,8 miljoner invånare.

Tema: Cannabis medicin?

D85-CannabisMedicinLogI Sverige finns idag tre godkända cannabisbaserade läkemedel, som några hundra patienter får.
Sativex är framtagen av odlad cannabis och främst avsett för ms-patienter mot kramper nervsmärta (ingår inte i högkostnadsskyddet). Marinol, syntetiskt framtagen, mot illamående för cancerpatienter i behandling och för att öka aptit hos bl. a HIV-patienter. Och Epidyolex som godkändes 2019 av EU centralt och därmed även i Sverige. Den är främst avsedd som tilläggsbehandling för barn med sällsynta former av epilepsi, exempelvis Lennox-Gastauts eller Dravets syndrom.

Läkemedelsverket har även beviljat några licensansökningar för Bediol (baserat på torkade cannabis-växtdelar), 2018 beviljades 27 sådana ansökningar.

Intressant innehåll i cannabis i medicinskt syfte är särskilt ämnena THC (rusgivande, men även aptitstimulerande) och CBD (smärt- och inflammationsdämpande och antipsykotisk, ej psykoaktiv). Även andra medicinska effekter uppges cannabis ha.

I USA tillåter över hälften av delstaterna rökning av obehandlad cannabis i medicinskt syfte, men ingen läkemedelsmyndighet och läkarsällskap godkänt. Enligt kritiker finns bättre riktiga läkemedel. Och ”medical marijuana” används ofta i debatten av legaliseringsivrare för öppna för nöjesbruk.

WHO:s nya
översikt (pdf-fil) om cannabis för medicinsk användning ­– få kontrollerade slumpvisa försök (att röka växten), långt borta ”godkänna som säker och effektiv medicin”, måste väga risker och nytta.

Läs mer

Annonser