Litauen tillåter medicinsk cannabis

VILNIUS Litauens parlament röstade i torsdags genom en lag som tillåter läkare att skriva ut cannabis-baserad medicin på recept.

Röstsiffrorna i parlamentet Seimas var 90 för, 0 emot, tre ledamöter la ner sina röster. Och lagen ska nu undertecknas av president Dalia Grybauskaite för att sedan kunna träda i kraft i maj nästa år, rapporterar AFP.

– Det är ett historiskt beslut som säkerställer att patienter kan få den bästa möjliga behandling, säger konservative parlamentarikern Mykos Majauskas, som lagt fram lagförslaget.

Han har medverkade ifjol i en namninsamling för att ändra apotekslag och narkotikakontrollagen för att öppna för cannabis som medicin i Litauen.
För att få sälja medicinsk cannabis kommer dock att krävas en statlig licens.

Flera EU-länder har öppnat dörren för medicinsk användning av cannabis, såsom Österrike, Storbritannien, Kroatien, Grekland, Frankrike, Tyskland, Italien och på försök i Danmark.

Röka marijuana i nöjessyfte som drog blir enligt AFP fortsatt olagligt i Litauen, en baltstat med cirka 2,8 miljoner invånare.

Tema: Cannabis medicin?

D85-CannabisMedicinLogI Sverige finns idag två godkända cannabisbaserade läkemedel, som drygt 100 patienter får, enligt SVT.
Sativex framtagen av odlad cannabis och främst avsett för ms-patienter mot kramper nervsmärta (ingår inte i högkostnadsskyddet). Och Marinol, syntetiskt framtagen, mot illamående för cancerpatienter i behandling och för öka aptit hos bl a hiv-patienter. Antal patienter som får Sativex har ökat till över 300 personer 2017 och för Marinol har ansökningar ökat till cirka 16 år 2018.

Intressant innehåll är THC (rusgivande, men även aptitstimulerande) och CBD (smärt- och inflammationsdämpande och antipsykotisk, ej psykoaktivt). Även andra medicinska effekter uppges cannabis ha. Läkemedelsverket hade 2018 beviljat 27 ansökningar för Bediol (baserat på cannabis-växtdelar) på licens.

I USA tillåter hälften av delstaterna rökning av obehandlad cannabis i medicinskt syfte, men ingen läkemedelsmyndighet och läkarsällskap godkänt. Enligt kritiker finns bättre riktiga läkemedel. Och ”medical marijuana” används ofta i debatten av legaliseringsivrare för öppna för nöjesbruk.

WHO:s nya
översikt (pdf-fil) om cannabis för medicinsk användning ­– få kontrollerade slumpvisa försök (att röka växten), långt borta ”godkänna som säker och effektiv medicin”, måste väga risker och nytta.

Läs mer

Annonser