Litauen tillåter medicinsk cannabis

VILNIUS Litauens parlament röstade i torsdags genom en lag som tillåter läkare att skriva ut cannabis-baserad medicin på recept.

Röstsiffrorna i parlamentet Seimas var 90 för, 0 emot, tre ledamöter la ner sina röster. Och lagen ska nu undertecknas av president Dalia Grybauskaite för att sedan kunna träda i kraft i maj nästa år, rapporterar AFP.

– Det är ett historiskt beslut som säkerställer att patienter kan få den bästa möjliga behandling, säger konservative parlamentarikern Mykos Majauskas, som lagt fram lagförslaget.

Han har medverkade ifjol i en namninsamling för att ändra apotekslag och narkotikakontrollagen för att öppna för cannabis som medicin i Litauen.
För att få sälja medicinsk cannabis kommer dock att krävas en statlig licens.

Flera EU-länder har öppnat dörren för medicinsk användning av cannabis, såsom Österrike, Storbritannien, Kroatien, Grekland, Frankrike, Tyskland, Italien och på försök i Danmark.

Röka marijuana i nöjessyfte som drog blir enligt AFP fortsatt olagligt i Litauen, en baltstat med cirka 2,8 miljoner invånare.

Tema: Cannabis medicin?

D85-CannabisMedicinLogI Sverige finns idag två godkända cannabisbaserade läkemedel, som drygt 100 patienter får, enligt SVT.
Sativex framtagen av odlad cannabis och främst avsett för ms-patienter mot kramper nervsmärta (ingår inte i högkostnadsskyddet). Och Marinol, syntetiskt framtagen, mot illamående för cancerpatienter i behandling och för öka aptit hos bl a hiv-patienter.

Intressant innehåll är THC (rusgivande, men även aptitstimulerande) och CBD (smärt- och inflammationsdämpande och antipsykotisk, ej psykoaktivt). Även andra medicinska effekter uppges cannabis ha. Läkemedelsverket har 2017 beviljat några få patienter cannabis på recept under en kort försöksperiod.

I USA tillåter hälften av delstaterna rökning av obehandlad cannabis i medicinskt syfte, men ingen läkemedelsmyndighet och läkarsällskap godkänt. Enligt kritiker finns bättre riktiga läkemedel. Och ”medical marijuana” används ofta i debatten av legaliseringsivrare för öppna för nöjesbruk.

WHO:s nya
översikt (pdf-fil) om cannabis för medicinsk användning ­– få kontrollerade slumpvisa försök (att röka växten), långt borta ”godkänna som säker och effektiv medicin”, måste väga risker och nytta.

Läs mer

Annonser