Artist riskerar fängelse för hotat polis

Rättegången mot rappartisten Frej Larsson har avslutats i Stockholms tingsrätt. Han hävdar sin oskuld och menar att inlägg mot narkotikapolischef – som låten ”Då ska hon skjutas” – är konstnärliga uttryck och kritik mot makten. ”Döms jag till fängelse så är det absurt. Vi kanske ska förbjuda rap då?” , sa han efter rättegången.

Frej Larsson – känd från Slagsmålsgruppen, Maskinen och Far & Son – är åtalad för hot mot tjänsteman efter händelser i början av året. Vid hans spelning på en fest på Kägelbanan vid Södra teatern på Södermalm 11 januari gjorde polisen razzia och beslagtog olika droger och grep ett tjugotal påverkade ungdomar.

Den kvinnliga insatschefens kommentar till en tidning dagen efter ”knarkkaoset” om att arrangörerna ”inte borde boka sådana här typer av spelningar” fick rapparen att gå i taket.

Han protesterade och gjorde inlägg på sociala medier mot polisen, vid en husrannsakan så beslagtogs dator med musikmaterial och han frihetsberövades en tid.
På hans Instagram-konto lades upp ett inlägg upp med en guldfisk med poliskvinnans namn och texten att fisken ”ska filéas på Valborg” och #dåskahonskjutas och #snuthat.

Även en låt som av Frej Larsson publicerade på Spotify med ”Då ska hon skjutas” och uttryck om att han ”knullar hela din insats, din familj och där du bor”, att alla små fiskar ska få lida och bli fiskfilé…

Det slutade med åtal för rapartisten för hot mot tjänsteman i två fall och nu rättegång i tingsrätten.
– Alla har rätt till yttrandefrihet, men det finns gränser. Det här är exempel på hatbrott, och är straffbart, sa åklagare Zilla Hirsch i sin slutplädering i måndags.
Hon anser det funnits uppsåt i gärningen och varit avsett framkalla allvarlig fruktan för personlig säkerhet.

Hon yrkar på att Frej Larsson döms till villkorlig dom eller skyddstillsyn och i sista hand till tre månaders fängelse för hot mot poliskvinnan som var i myndighetsutövning. Och dessutom 2 x 5000 kronor i skadestånd, vilket åklagaren anser ”modest”.

Försvaret hävdar att rapparen arbetar med gränsöverskridande konst och att det här handlat om yttrandefrihet och kunna kritisera makten. Att det är humor, inte brottsliga hot – låten ”Då ska hon skjutas” menar han egentligen syftar på födelsedagslåten ”Ja må hon leva”, att skjutas på en skottkärra fram.
Angående guldfisken som skulle fileas, så var det inte heller tänkt som hot, utan metaforer. ”I min värld kan poliser vara fiskar…”, sa Frej Larsson som nekar till brott.

Advokat Viktor Banke och artisten Frej Larsson utanför Stockholms tingsrätt. Foto: Drugnews

Hans advokat anser dessutom att det inte är bevisat att Frej Larsson själv lagt upp de omtvistade inläggen och låten, även om de är skrivna i jagform. Artisten säger sig ha ett team som hjälper till att sköta hans sociala konton. En gemensam Dropbox med material som flera har tillgång till, han vet inte om han själv eller någon annan lagt upp det, påstår han.

Försvarsadvokat Viktor Banke menar att det finns flera straffrättsliga invändningar.
– Åklagaren har inte lyckats visa vem som har publicerat de här grejerna och det som publicerats är inte menat som brottslig gärning. Man använder för övrigt inte sådan terminologi för att hota någon. Det har gjorts i en tydlig kontext där det framgår att man pratar om en fisk, en metafor, säger Viktor Banke som förväntar sig en friande dom.

Poliskvinnan har känt oro och hånats på sociala medier efter anmälan mot rapparen. Kampanj mot ”kulturpoliser” och henne har påhejats av personer som inte gillar ingripande mot narkotikabrukare. Hon hade vakter som ronderade kring bostaden tre veckor i våras, och fick lämna återbud till en debatt om drogproblem på fester hon inbjudits till.

Frej Larsson sa efter rättegången till oss journalister sig inte ha förståelse för att polischefen känt rädsla. Och han kommer nog inte agera annorlunda i framtiden.
– Jag är konstnär och kommer skriva om det som händer i mitt liv och inte sluta med det. Jag har en ny skiva klar att släppa efter domen. Men det vore absurt om jag döms till fängelse för en rapplåt, sa han.

Dom i hot-målet meddelas måndag 29 oktober.

Annonser