Fler kör bil ”dagen efter”

Andelen bilister som uppger sig kört tidigt dagen efter de varit alkoholpåverkade har ökat kraftigt, från 15 till 20 procent på ett år. Värst är manliga bilister där var fjärde svarar de kört ”dagen efter”. Det visar en enkät som Bilprovningen och MHF låtit göra.

Bilprovningen och Motorförarnas Helnykterhetsförbund gör årligen en enkätundersökning om rattfylleri. I år deltog över 1200 personer mellan maj och augusti.

I år svarade 15 procent av deltagande bilister att de kört bil tidigt dagen efter att det varit alkoholpåverkade. Det är hela 5 procentenheter fler än året före (10 proc.). Bland manliga bilister svarade 24 procent att de kört dagen efter, jämfört med 8 procent av kvinnorna.

I andra undersökningar som vi har gjort har det framkommit att det finns föräldrar som kör rattfulla till barnens fotbollsträning en lördagsmorgon, efter att ha druckit alkohol kvällen innan. Vi hade hoppats se en annan trend i denna enkät, men tyvärr pekar resultatet i helt fel riktning. Det är tråkigt och mycket allvarligt, säger Göran Sydhage, vd på MHF, i ett pressmeddelande.

Attityderna har blivit slappare bland förare om alkohol i trafiken. 14 procent av männen i undersökningen anser det är okey att köra bil efter druckit en starköl eller ett glas vin, medan bara 3 procent av kvinnliga bilister.
Särskilt bland unga män 25 år och yngre märks en högre riskbenägenhet, då hela 40 procent tycker det är acceptabelt att köra bil efter druckit ett glas.

Samtidigt visar enkäten på ett massivt stöd för alkolås. Över 80 procent anser att nya bilar ska vara utrustade med teknik som förhindrar narkotika- och alkoholpåverkad körning, (vilket är 8 procentenheter högre än året före). Och 96 procent anser att det ska bli obligatoriskt för de som åkt fast för rattfylleri och blivit av med lappen att ha alkolås i bilen.

Införande av ny alkolås-teknik i bilar har dock bromsat in sedan februari i år då ett regeringsförslag antogs om att personer med missbruksproblem inte längre ska kunna vara med i alkolås-program, (även om de betalat det själva). Det gör det svårare för dessa att få körkort med villkor om alkolås. Något som MHF beklagar.

RATTFYLLERI Cirka 12 000 personer kör rattfulla varje dygn i landet. Under fjolåret så avled 80 personer i alkoholrelaterade trafikolyckor, enligt MHF. Gränsen till rattfylleri går vid 0,2 promille, grovt rattfylleri vid en promille alkohol i blodet.

Tema: Rattfylleri

Påverkad…

… i trafiken95-ratt3.jpg

År 2018 omkom totalt 325 personer i vägtrafiken i Sverige. Enligt Trafikverket omkom 23 procent av dem (75 personer) i en alkohol- eller drogrelaterad olycka. I genomsnitt är var femhundrade bilist rattonykter, cirka 0,2 procent av förare i trafiken.

Polisens nykterhetskontroller har minskat under senare år. Fler som upptäcks idag är påverkade av narkotika än av alkohol. Under 2018 polisanmäldes cirka 25 900 rattfylleribrott (14 300 gällde narkotika), en ökning med 3 procent.
Elsparkcyklar blir allt vanligare i trafiken, med ökad antal olyckor, men omfattas inte ännu av trafiknykterhetsregler.
• Källor: Trafikverket, Brå och MHF.

Läs mer

Annonser