Global aktion mot olagliga läkemedel

Beslag av miljontals tabletter, ampuller och kapslar olagliga läkemedel och 3671 webbsidor stängda. Resultat av en veckas aktion från myndigheter i 116 länder mot illegal näthandel med olagliga läkemedel.

Totalt medverkade 190 polis-, tull och hälsovårdsmyndigheter i globala aktionen, under namnet Pangea XI, som sammanordnades av Interpol. Cirka 500 ton olagliga läkemedel beslagtogs runt världen och 859 personer greps.

I Polen hittades förfalskade p-piller i dvd-paket, i Argentina beslagtogs fyra miljoner tabletter omärkta värktabletter och i Storbritannien upptäcktes 150 000 kraftiga sömntabletter i försändelser märkta som kläder och mat.

I Sverige medverkade Tullverket, Polisen och Läkemedelsverket. Särskild kontroll gjordes i post- och kurirflödena på Arlanda mellan 9 – 16 september och det beslagtogs bland annat lugnande läkemedel, potenshöjande medel, dopingpreparat och antibiotika.

Tullen gjorde över 130 beslag under operationen. Och 175 webbsidor har stängts ner efter polisens granskning. Tullverkets beslag av narkotikaklassade läkemedel hittills i år är nu över 920 000 tabletter och 150 kilo pulver.

Operationen Pangea görs årligen sedan 2008 för att skydda folkhälsa och öka allmänhetens medvetenhet om risker att köpa läkemedel från hemsidor som inte har tillstånd.

 

Annonser