Frej Larsson frias för hot mot polis

Rapparen Frej Larsson frias av Stockholms tingsrätt från åtal om hot mot polis via bild på Instagram och låt på Spotify. Texten ”Då ska hon skjutas” anser inte rätten bevisar att artisten haft uppsåt till allvarligt hot om våld.

Den friande domen kom i måndags. Åklagaren hade yrkat på villkorlig dom, skyddstillsyn eller i sista hand tre månaders fängelse för att ha hotat en polis. Två nämndemän var skiljaktiga och ville döma artisten för hot mot tjänsteman.

Historien började i januari då polisen slog till mot en fest på Södra teatern i Stockholm där Frej Larsson, 35 år, spelade och det beslagtogs flera droger och ett tjugotal påverkade ungdomar greps.

Den kvinnliga insatschefen sa efteråt till en tidning att arrangörerna ”inte borde boka sådana här typer av spelningar”. Det fick artisten att reagera kraftigt. Han protesterade via social medier, polisen gjorde husrannsakan, en dator med musik beslagtogs och han frihetsberövades en tid.

Bland annat las ett inlägg upp på Frej Larssons Spotify-konto med en guldfisk döpt till polisens namn och texten att fisken ”ska fileas på Valborg” och #snuthat och #dåskahonskjutas. Artisten hävdade under rättegången även att det inte var han som lagt upp det, att han inte minns. Men även att det var en metafor, ett konstnärligt uttryck, och sa att ”i min värld kan poliser vara fiskar”.

– Döms jag till fängelse så är det absurt. Vi kanske ska förbjuda rap då?, sa han efter rättegången.

Rätten tycker det inte är visat att det var artisten själv som publicerat ett Instagram-inlägg med en guldfisk och att det inte funnits anledning vidare pröva om inlägget var hot om våld.

Vad gäller låten ”Då ska hon skjutas” som Frej Larsson gjort och bland annat lades upp på Spotify med uttryck om att ”knullar hela din insats, din familj och där du bor”, så sa han det var en fortsättning på födelsedagssången ”Ja må hon leva…då ska hon skjutas på en skottkärra fram”.

Tingsrätten anser att texten kan anses innehålla hot om våld och att målsägande uppfattade det som allvarligt hot. Poliskvinnan hånades på nätet, såg artistens utfall, tog åt sig och fick personskydd en period i våras runt hemmet.

Men det krävs även uppsåt att förmedla allvarligt menat hot om våld för att kunna dömas för hot mot tjänsteman, skriver rätten.
– Tingsrätten har bedömt att det mesta talade för att artistens huvudsyfte med låten har varit att kraftfullt, med sitt språkbruk, protestera mot att en polis uttalat sig i fråga om vilka spelningar som arrangörer bör boka. Enligt tingsrätten har uppsåt till brottet inte kunnat bevisas och artisten frias därför också från åtalet rörande låten på Spotify, säger rättens ordförande, rådmannen Maria Hellberg i en kommentar.

Frej Larssons försvarsadvokat säger till Aftonbladet att domen ”är en helt korrekt bedömning av tingsrätten”.
Det är inte känt ännu om åklagaren tänker överklaga domen.

Drugnews har kontaktat den målsägande polisen, men hon svarar att hon inte gör några uttalande i nuläget.

Annonser