Polischefen: låt oss slippa ta hand om fulla

För att bli bättre på brottsbekämpning, så vill polisen slippa en rad sociala uppgifter. ”Vi tar hand om 60 000 berusade människor varje år. Det borde vara en uppgift för sjukvården eller någon annan”, sa rikspolischef Anders Thornberg i Ekots Lördagsintervjun.

I radiointervjun uttryckte han förvåning över hur mycket polisen gör som inte tillhör kärnverksamheten. Såsom ta hand och bortsprungna katter och hundar, köra frihetsberövade personer över hela landet och utföra verkställighet för migrationsverkets förvar.

Vi tar hand om 60 000 berusade människor varje år. De har inte begått något brott överhuvudtaget. Välutbildade poliser skjutsar dem och låser in dem i en cell och håller koll på dem. Vi har inte den medicinska bakgrunden för detta. Om de är våldsamma ska vi ta hand om dem, men annars tycker jag det borde vara en uppgift för sjukvården eller någon annan, sa Anders Thornberg.

Han tycker beslutsfattare bör fundera mer på hur resurserna fördelas, särskilt om man vill ha högre polisnärvaro och brottsbekämpning. Polisens förmåga att reda upp brott har minskat senare år, bara 13 procent av alla anmälningar leder till rättsligt efterspel.

Annonser