Smitare i dödsolycka i Orsa har häktats

[UPPDAT] En man som misstänks kört ihjäl en 14-årig flicka i fredags kväll i Orsa och sedan försvann greps i söndags i Falun. Han är dömd tidigare för en serie trafikbrott, såsom rattfylleri och smitning, och har nu häktats av Mora tingsrätt misstänkt för vållande till annans död.

Olyckan inträffade vid 21-tiden i fredags på väg E45 strax söder om Orsa. Flickan hade just stigit av bussen då en bil kom i hög fart och körde på henne. Hon fördes svårt skadad till sjukhus, men hennes liv gick inte att rädda.

Föraren smet från olyckan och bilen hittades övergiven en kilometer bort. Vittnen har känt igen den misstänkte föraren som en notorisk rattfyllerist. Han greps av polisen två dygn senare i Falun, tio mil bort.

Olyckan har rört upp starka känslor i bygden. Många tände ljus vid olycksplatsen i helgen.
Mannen är i 50-årsåldern och anhölls i måndags på sannolika skäl misstänkt för vållat dödsolyckan, men han nekar till brott. Förhör med vittnen och vidare utredning fortsätter, rapporterar Radio Dalarna. Han misstänks även för grov vårdslöshet i trafiken, avvikande från trafikolycksplats och grov olovlig körning då han saknar körkort.

Mannen förekommer i 24 avsnitt i belastningsregistret, enligt Aftonbladet. Många av domarna gäller rattfylleri och olovlig körningar. Enligt en personutredning har han tidigare länge använt amfetamin, men lyckats sluta. Senare har han mer missbrukat alkohol och dömdes 2013 två gånger för rattfylleri, olovlig körning vid fem tillfällen, smitning med mera. Det blev några månaders fängelse efter en hovrättsdom.

För drygt en månad sedan dömdes han för misshandel. Domstolen tyckte det motsvarade en månads fängelse, men det blev istället skyddstillsyn kopplat till att han ska gå en behandling för sina alkoholproblem.

• Hur kan han då få vara ute och köra bil igen?, undrar SVT Dalarna.
– Det är en väldigt bra fråga. Det är så det ser ut med de straffen som trafikbrotten ger i dag och det är sällan det blir några andra påföljder än så, svarar Erik Hiding, vakthavande befäl på polisen, till SVT.

I onsdag begärde åklagaren att mannen ska begäras häktad på sannolika skäl misstänkt för vållande till annans död, vilket Mora tingsrätt beslutade samma dag. Enligt domstolen finns risk att den misstänkte annaars försvårar utredningen eller fortsätter begå brott.

Åtal ska vara väckt senast den 12 december.

Tema: Rattfylleri

Påverkad…

… i trafiken95-ratt3.jpg

År 2018 omkom totalt 325 personer i vägtrafiken i Sverige. Enligt Trafikverket omkom 23 procent av dem (75 personer) i en alkohol- eller drogrelaterad olycka. I genomsnitt är var femhundrade bilist rattonykter, cirka 0,2 procent av förare i trafiken.

Polisens nykterhetskontroller har minskat under senare år. Fler som upptäcks idag är påverkade av narkotika än av alkohol. Under 2018 polisanmäldes cirka 25 900 rattfylleribrott (14 300 gällde narkotika), en ökning med 3 procent.
Elsparkcyklar blir allt vanligare i trafiken, med ökad antal olyckor, men omfattas inte ännu av trafiknykterhetsregler.
• Källor: Trafikverket, Brå och MHF.

Läs mer

Annonser