En kvinna som gör skillnad

Internationella kvinnodagen firas – men det vore fel att säga grattis till kvinnor med tanke på alla orättvisor. Däremot engagera sig alla dagar på året för att förbättra kvinnors situation, skriver Leena Haraké, från kvinnonätverket KSAN.

Världen är full av tips för en framgångsrik internationell kvinnodag. Det efterfrågas en balanserad värld som en bättre värld. Det frågas var och en hur du kan hjälpa till att skapa en mer jämställd värld?  En dag per år fira kvinnors prestation, öka medvetenhet mot fördomar och vidta åtgärder för jämlikhet.

Men alla de andra 364 dagar på året?

Internationella kvinnodagen får bli en dag att se tillbaka på orättvisor, förtryck och övergrepp. Det vore fel att säga grattis till kvinnor för dessa orättvisor. Däremot engagera sig alla dagar på året för att förbättra kvinnors situation.

Ett första steg vore att Sveriges regering 2019 infriar sin underskrift på The Convention on the Elimination of All Forms of Discrimination Against Women, CEDAW, en internationell FN-konvention om kvinnors rättigheter från 1979. Sverige har haft 40 år att se till att denna kvinnokonvention blir verklighet. Och det är ju minst sagt, alldeles för lång tid! Vi kan inte vänta längre.

Det tog inte många minuter för mig utifrån vår horisont att ta fram en lista på orättvisor som drabbar flickor och kvinnor i risk- och missbruk. Statistiken talar för sig själv, till exempel om kvinnors ökade narkotikarelaterade dödlighet. Stöd- och behandlingsinsatserna är otillräckliga och otillgängliga.

Vem kan säga att akuta saker bara inträffar på vardagar mellan klockan nio och tre och att man hinner få en tid, en remiss och fullbordad utredning innan man blir ihjälslagen?

Kvinnor har rätt till livet, den starkaste mänskliga rättigheten.

Om denna rättighet tillförsäkras och stöds finns det möjligheter att få ”second best” insatser. Med risk att falla mellan stolarna när olika myndigheter och vårdgivare inte kan eller vill samordna behövliga insatser eller gör fel insatser rätt sisådär 21 gånger. Bakom varje fall mellan stolarna finns ett namn, oftast ett kvinnonamn, vars livs är i fara.

Kvinnor har rätt till att överleva samhällets insatser.

Greta Thunberg. Foto: Drugnews

Utifrån dessa tankar vill jag ändå titta framåt och hitta en kvinna som gör skillnad idag för en bättre värld och för vår överlevnad. I en fråga som många struntat i. Hon har ett namn. Hon gör det omöjliga möjligt. Hela världen känner henne idag.  Hon är 16 år och finns utanför Riksdagen varje fredag om hon inte är på tåget till något annat land.

Jag ska hälsa på miljöaktivisten Greta Thunberg idag, den 8 mars, och uppskatta hennes gärning.

Annonser