M: inför EU-polis mot vapen och droger

Moderaterna vill att en europeisk polisstyrka bildas för att bekämpa illegala vapen och narkotika. Styrkan ska även kunna operera i Sverige. M:s toppkandidat Tomas Tobé i EU-valet vill även sänka nivån för att kunna utvisa dömda EU-medborgare.

Moderaternas valmanifest (pdf-fil, 5 sidor) med fokus på lag och ordning presenterades i fredags. Där föreslås dels att stärka Europeiska samarbetet och fördubbla Europols budget till cirka 300 miljoner euro per år.

Men även inrätta en särskild polisstyrka för att öka kontrollen för att bekämpa illegala vapen och droger som idag rör sig över gränser.

Tomas Tobé, M-toppkandidat EU-valet. Foto: Drugnews

– Vi har alldeles för mycket narkotika som förgiftar hela vårt samhälle. Mycket illegala vapen som kommer in i Sverige som föder gängkonflikterna. Vi måste stoppa detta nu. Och då behövs det en europeisk polisstyrka för att jaga både vapen och narkotika i Europa, säger Tomas Tobé, moderaternas toppkandidat i EU-valet, i ett uttalande.

Styrkan ska ha fast personal och kunna agera både dolt och öppet. När den opererar i olika länder ska den stå under befäl av det landets nationella polismyndighet.

Moderaterna vill även att ett särskilt center mot stöldligor som rör sig i unionen upprättas. Och att kriminella EU-medborgare som begår brott och döms i Sverige ska utvisas och få avtjäna fängelsestraff sina hemländer.

Partiet tycker även att Sverige ska delta fullt ut i europeiska åklagarmyndigheten som utreder brott mot EU:s finansiella intressen, såsom bedrägeri, penningtvätt, mutbrott och momsbedrägerier. Och kunna stoppa den försäljning av medborgarskap som fortgår i några EU-länder. Moderaterna vill även stärka arbetet mot terrorbrott i unionen.

Det nämns inget i Moderaternas manifest om en särskild polisorganisation som kan röra sig över gränserna i unionen, typ amerikanska FBI. Det är något som Liberalerna länge har efterfrågat i EU.

Annonser