Polisen gör fler narkotikabeslag

Ifjol gjorde polisen nära 50 000 narkotikabeslag, en ökning med tio procent jämfört med året före. Och de fortsätter öka i år. Cannabis andel är störst, följ av läkemedel, amfetamin och kokain.

Det är Nationell forensisk Centrum (NFC) i Linköping som åt TT ställt samman antalet narkotikabeslag som centret får in för analys. Dit skickar i princip polisen alla beslag för att identifiera sort och kvalitet av olika narkotika, doping, gifter och illegal alkohol.

År 2016 gjorde polisen drygt 40 000 narkotikabeslag, 2017 över 44 600 och ifjol 49 248 beslag. Och takten fortsätter mot rekordbeslag i år, januari – april gjordes 18 539 narkotikabeslag.

De allt fler beslagen innebär mer jobb för NFC.
– Vi har jobbat länge för att ha effektiva processer och vi har klarat av de här ökningarna relativt bra. Skulle det nu fortsätta att stiga skulle vi dock behöva något ökade resurser, säger Maria Lindstam, tillförordnad sektionschef på droganalyssektionen, till TT.

NFC tror att orsak till ökningen kan vara en kombination av mer droger i omlopp och att den nya polisomorganisationen kommit på plats och fler poliser är ute i arbete.

Av de nära 50 000 beslagen ifjol ökade hasch till 31 procent. Därefter narkotikaklassade läkemedel (25 proc.) och amfetamin och marijuana 13 procent. Kokain har ökat senaste fem åren men beslagen var på lika nivå ifjol (8 proc.)

”Spice”, syntetiska cannabinoider, som orsakade många personskador för några år sedan har nästan helt försvunnit. Även varianter av opioid-drogen fentanyl, som tagit flera personers liv efter överdoser, har minskat i beslagen.

Annonser