”Jag önskar alla en vit student”

Det är studenttider, studentflak och fester. Låt studentdagen bli ett minne för livet – utan alkohol, uppmanar Gun-Lis Roos, MHF Sollentuna, i en debattartikel.

Det är sommar, skolavslutning och studentexamen. Det är glädjens, hoppets och framtidens dag. Många studenter samlas överallt i hela vårt land efter många års arbete och slit. De känner lycka, glädje och framgång.

Studentdagen är en dag då nära och kära är med och firar.

Studentdagen med så mycket glädje och tillförsikt ska vara ett härligt minne för livet, att kunna tänka tillbaka på och minnas. Men så blir det inte för alla. Vi vet att denna dag kan bli en sorgens dag. Orsaken är att alkoholen många gånger finns med som en del av studentfirandet.

Så många olyckor som har hänt genom åren. Så många skadade, och dödsolyckor som sker. Så otroligt tragiskt, så onödig att det ska behöva hända.

På tisdag är det dags för skolavslutning i Sollentuna. Där genomförs en alkoholfri studentfrukost i Edsbergsparken genom ett samarbete mellan Motorförarnas Helnykterhetsförbund MHF, kommunen, politiker, elevkåren, Rudbecks gymnasium, föräldrar, Sollentuna fotboll, Sollentuna gymnaster, Sollentuna Hockey och flera andra organisationer. Förebyggande enheten på Socialkontoret i Sollentuna bjuder studenterna på snittar och alkoholfri dryck.

Alla vi som finns med i detta samarbete finns med i Edsbergs parken på studentmorgonen. Vi går runt och serverar och pratar med dessa glada studenter.

Jag önskar alla en vit student. Och då menar jag inte bara en vit studentmössa utan också ett firande som alla med glädje kan minnas. Ett firande utan alla de olyckor som ofta är förknippade med alkoholkonsumtion.

Jag uppmanar alla inblandade, elever, föräldrar, skola, polis, kommuner, festarrangörer, åkare med flera att samverka för att förhindra lagbrott i vårt samhälle.

Att inte langa till dem som är under 20 år.

Alla kan bidra och tillsammans kan vi påverka och förändra studentfirandet både före, under och efter studentdagen.

av

Gun-Lis Roos – ordförande Motorförarnas Helnykterhetsförbund i Sollentuna

Annonser