”Våga ifrågasätta det drogpositiva budskapet”

Inför sommaren vill vi uppmana föräldrar och vuxna att ha drogkurage. Våga fråga. Läs på. Ha kurage genom att ifrågasätta och utmana idéer om att droger inte är skadligt, skriver Sofie Levin, Unga drogförebyggare, Erik Leijonmarck, ECAD, och Jessica Vikberg, RNS, i en debattartikel.

Sommaren är äntligen här. Samtidigt som sommaren ger en chans till vila, resor, festivaler och nya vänner kan den innebära utmaningar och frestelser för unga på väg in i vuxenlivet. I en rapport från Myndigheten för Ungdoms- och Civilsamhällesfrågor (MUCF), (pdf-fil, 88 sidor), kan man läsa att fler och fler unga bagatelliserar droger. För dessa innebär sommaren ett tillfälle att testa och kanske utveckla ett narkotikaberoende utan att deras föräldrar har koll.

Problemet är att användande av droger, i synnerhet i unga år innan hjärnan är fullt utvecklad, är förenat med stora risker. Unga tar större skada av narkotika än vuxna och de är mer sårbara för att utveckla beroende. I ungdomsåren etableras vanor och beteenden som ligger till grund för vuxenlivet. Unga är därför en helt central målgrupp för försäljare av tobaksprodukter. Likadant är det för den jätteindustri av cannabis som snabbt etablerat sig i USA och som sprider sin marknadsföring även hit.

I MUCF:s rapport kan man även läsa att det sedan ett par år tillbaka skett en attitydförändring mot en mer positiv syn på cannabis bland unga. I dag uppger fler unga i undersökningar att de tror att cannabis är mindre riskfyllt än tidigare. Argument som ”inte så farligt”, ”en ört ”, ”en medicin”, ”vin är värre”, ”jag kan sluta när jag vill”, är några typiska kommentarer bland förespråkare av drogen.

Liksom deras far- och morföräldrars generationer föll för tobaksjättarnas reklam är dagens unga snabba på att suga åt sig cannabisindustrins talepunkter och säljsnack. För cannabisindustrin är det avgörande att förändra allmänhetens syn på cannabis från farlig narkotika till ”hälsosamt naturläkemedel” eller ”mirakelmedicin”.

Även media hakar på och förstärker ett i grunden drogpositivt budskap – ”Sverige är ju bara för mossigt som inte fattat hur progressivt och häftigt kommersialiserade droger är”.

Cannabisrökande unga ses ofta i filmer och serier där baksidorna sällan visas. Att röka ” lite grönt” ses som harmlöst. Cannabisindustrin frodas av att drogen normaliseras i serier, litteratur och teveprogram.

Låter detta nedslående? Som förälder till tonårsbarn är det viktigt att komma ihåg att det är över 70 procent av ungdomarna som är emot att legalisera cannabis. Om vi bara ser till tjejers inställning till legalisering av cannabis är det över 80 procent som är emot. Men denna grupp behöver stärkas av vuxnas tydliga engagemang och omtanke för sina och för andras barn.

En skyddande faktor är att visa för sina barn varför man inte accepterar droger – för att man vill sina barn det allra bästa och att de ska kunna nå sin fulla potential. Droger riskerar barnens kognitiva och emotionella utveckling, här är forskningen enig. Men som förälder behöver man även kunna sätta gränser, våga säga nej till saker som känns fel och dessutom vara vaksam på hur snabbt droger normaliseras i barnens uppväxtmiljöer.

Inför sommarlov och skolavslutningar vill vi uppmana föräldrar och vuxna att ha drogkurage. Du som vuxen är en otroligt viktig person för din ungdom. Nära relationer till vuxna, att bli sedd och lyssnade på och att någon bryr sig är viktiga friskfaktorer för att unga ska må bra.

Våga fråga. Läs på. Ha kurage genom att ifrågasätta och utmana idéer om att droger inte är skadligt. Förebygg med kunskap. Hjälp ditt barn om det håller på att hamna snett, men tolerera inte allt negativt barnet gör.

Ta hjälp av andra föräldrar och vuxna om du behöver. Sök hjälp via ungdomsmottagningar, anhörigföreningar eller beroendevården om du känner att situationen gått dig ur händerna.

Det är viktigt att vi som vill våra ungdomar väl har drogkurage nog att stå upp för våra värderingar. Vi behöver våra unga, med opåverkade hjärnor, som kan möta framtidens utmaningar, som kan bidra till en värld där vi tar hand om världen och varandra.

• Fotnot: Artikeln har även publicerats i Göteborgs Posten.

av

SOFIE LEVIN – vice förbundsordförande Unga Drogförebyggare

ERIK LEIJONMARCK – generalsekreterare ECAD och författare till ”Droghandboken, Guide för vuxna och andra nyfikna”

JESSICA VIKBERG – förbundsordförande Riksförbundet Narkotikafritt Samhälle

Annonser