Livstid för “El Chapo”

NEW YORK Joaquín Archivaldo Guzmán Loera, känd som “El Chapo,” fick sitt straff utdömt på onsdagen av en amerikansk federal domstol. Enligt domen döms han till livstid plus 30 år för sina brott.

I februari fälldes Guzmán – 62-årig ökänd mexikansk drogkartelledare som utlämnats till USA – bland annat för att ha lett en kriminell organisation och för smuggling av kokain, heroin och marijuana. Straffet som nu fastslagits var väntat eftersom de brott han dömdes för innebar obligatoriskt livstidsstraff.

“El Chapo”, som ungefär betyder “kortisen” är känd för att tidigare lyckats fly från högsäkerhetsfängelser två gånger i Mexiko kommer troligen att få avtjäna sitt straff vid Supermaxfängelset i Colorado, skriver flera amerikanska medier.

Guzmán dömdes också att betala 12,6 miljarder dollar som han ska ha tjänat på sina olagliga aktiviteter.

Gripandet av Guzmán och domen har dock inte hindrat Sinaloakartellen att fortsätta sin verksamhet. Ledningen av kartellen bedöms har övertagits av Ismael “El Mayo” Zambada.

Annonser