Cannabismedicin för barn på väg tillåtas

Ett cannabisbaserat läkemedel främst avsett för barn med svåra former av epilepsi kan komma att godkännas i Sverige inom kort, rapporterar Sveriges Radio, som talat med Läkemedelsverket.


Läkemedlet som heter Epidiolex är i form av olja som innehåller CBD, ett ämne i cannabis som inte är rusgivande, men kan ha såväl smärtstillande effekt som att förebygga epileptiska anfall.

Det är EU:s läkemedelsmyndighet som i juli rekommenderade att läkemedlet ska få säljas och användas i Europa. Något som svenska Läkemedelsverket tror kan komma att ske redan under hösten.
– Ja, det är vad man kan förvänta sig. Och det är då ett godkännande som gäller i samtliga länder inom EU, säger Per Claesson, cannabiskoordinator på Läkemedelsverket, till SR.

Läkemedlet som tagits fram ur framodlat cannabisplanta av brittiska företaget GW Pharma uppges kunna motverka anfall av några sällsynta former av epilepsi, exempelvis Dravets syndrom som kan orsaka många anfall per dygn.

I Sverige beräknas ett 70-tal barn ha sjukdomen Dravets syndrom.

Läkemedlet har dock flera biverkningar (ex. trötthet, minskad aptit, risk för infektioner, illamående och obehagskänslor). Patienter och anhöriga är hoppfulla till nya läkemedlet, medan och vården är avvaktande.

Man ska nog inte hoppas på för mycket av det, menar Tove Hallböök, ansvarig för epilepsicentret på Drottning Silvias barnsjukhus i Göteborg.
– Effekten är ju ungefär som med alla andra antiepileptika, men med mycket biverkningar. Men absolut, har man en förskräcklig anfallssituation så är det klart att man måste få prova allt som är möjligt, säger hon till radion.

Godkänt redan för amerikanska marknaden i USA

Läkemedlet Epidiolex godkändes förra sommaren av amerikanska FDA (se Drugnews-artikel) som den första cannabisbaserade medicinen officiellt i USA. Företaget GW Pharma var även först med att i Sverige få ett cannabis-läkemedel godkänt i slutet av 2011, då gällde det Sativex, en munsprej för MS-patienter mot muskelkramper.

Medicinsk cannabis är överlag inte godkänd i Sverige, även om det nu finns några läkemedel som innehåller ämne ur växten. Däremot kan läkare ansöka om licens för enskilda patienter om att få använda produkter från växtdelar av cannabis, exempelvis Bediol.

Tema: Cannabis medicin?

D85-CannabisMedicinLogI Sverige finns idag två godkända cannabisbaserade läkemedel, som drygt 100 patienter får, enligt SVT.
Sativex framtagen av odlad cannabis och främst avsett för ms-patienter mot kramper nervsmärta (ingår inte i högkostnadsskyddet). Och Marinol, syntetiskt framtagen, mot illamående för cancerpatienter i behandling och för öka aptit hos bl a hiv-patienter. Antal patienter som får Sativex har ökat till över 300 personer 2017 och för Marinol har ansökningar ökat till cirka 16 år 2018.

Intressant innehåll är THC (rusgivande, men även aptitstimulerande) och CBD (smärt- och inflammationsdämpande och antipsykotisk, ej psykoaktivt). Även andra medicinska effekter uppges cannabis ha. Läkemedelsverket hade 2018 beviljat 27 ansökningar för Bediol (baserat på cannabis-växtdelar) på licens.

I USA tillåter hälften av delstaterna rökning av obehandlad cannabis i medicinskt syfte, men ingen läkemedelsmyndighet och läkarsällskap godkänt. Enligt kritiker finns bättre riktiga läkemedel. Och ”medical marijuana” används ofta i debatten av legaliseringsivrare för öppna för nöjesbruk.

WHO:s nya
översikt (pdf-fil) om cannabis för medicinsk användning ­– få kontrollerade slumpvisa försök (att röka växten), långt borta ”godkänna som säker och effektiv medicin”, måste väga risker och nytta.

Läs mer

Annonser