Kampen mot narkotika kan inte bara föras politiskt

Narkotikan slår hårt mot samhället, inte minst mot våra unga. För att få bukt med problemet krävs krafttag från alla håll i samhället – inte bara från politikerna, skriver Jessica Vikberg, ordförande i Riksförbundet narkotikafritt samhälle.

För att effektivt bekämpa narkotikan krävs drogkurage. Att fånga upp användarna, ungdomar i starten eller vuxna inne i missbruk kräver brett engagemang samt ansvar för att kommunikationen fungerar mellan dem som kommer i kontakt med människor som far illa av narkotika. Det är också nödvändigt att ständigt utveckla möjligheten att komma åt narkotikabrottslighetens nav internet, för både tull och polis.

En sen kväll i en stor villa någonstans i Sommarsverige. Ungdomar i övre tonåren träffas för att festa hemma hos någon som är ensam hemma. De flesta känner varandra sedan innan. Det kommer något fler än vad det var tänkt från början. Många dricker alkohol. En del har med sig cannabis. Flera ungdomar vill köpa mer droger. Någon har kontakt med en langare, som får ett sms: ”har du grönt, brunt, vitt?”

Efter en stund kommer langaren till festen. Det är ung kille, några år äldre än festdeltagarna. Han är kvar en stund på festen, festen han aldrig hade hamnat på om han inte haft cannabis, kokain och ecstasy med sig till försäljning. De som vill ha, men inte redan har köper cannabis och några köper ecstasy och kokain. Föräldrarna är på semester, det är ju sommar.

Sommaren är inte slut. Riksdagsåret har ännu inte öppnat när regeringen lägger fram sin nya narkotikastrategi. Stefan Löfven har gett en försmak genom att upprepa det allt mer vedertagna ”att drogvanor i rika områden göder den organiserade brottsligheten och därmed bidrar till att unga män skjuts ihjäl”. Hanna Bocander, moderat politiker i Danderyd, reagerar och plötsligt hamnar diskussionen i ett annat läge. ”Hur kan man peka ut en grupp för en annan grupps skjutningar? ”

Själv har jag inget svar. Men jag tycker det finns så många skäl att skippa narkotika, att nämna i stället eller också.

Tre exempel: MDMA och ecstasy bidrar till att först kraftigt höja och efter ett tag kraftig sänka serotoninhalten i hjärnan. MDMA kan också förstöra de kanaler som inledningsvis förmedlar de ”må-bra-känslor” som serotoninet från början ”översvämmar” hjärnan med.

Om du torskar på kokain så kommer du ha ett sug som ingen av oss som inte tar drogen någonsin kan förstå. Den känslan riskerar överskugga det mesta i din vardag.

Cannabis gör dig seg i skallen långt efter att jointen slocknat. Drogen kan få dig att tappa intresset för det som tidigare var värdefullt i din vardag. Oavsett om du är fattig eller rik

Socialminister Lena Hallengren och inrikesminister Mikael Dambergs presentation av den nya narkotikastrategin gläder mig.

Som tullare känner jag till behovet av att förändra postlagen. Jag förstår frustrationen hos postpersonal när insmugglad narkotika skickas vidare flera gånger om dagen i massvis med kuvert till mottagare i hela Sverige.

Det är också nödvändigt att ständigt utveckla möjligheten att komma åt narkotikabrottslighetens nav internet, för både tull och polis.

Jag tycker det är fräscht med folkupplysningskampanj. Det har länge ansetts omodernt att informera ungdomar om just narkotika. Jag ser det som självklart att upplysa unga killar och tjejer om riskerna med illegala droger, precis som riskerna med alkohol och tobak.

Att regeringen är tydlig med att man vill motarbeta narkotika genom förebyggande arbete och genom att arbeta mot ledet där narkotikan skadar mest: användarna, samt att man vill komma åt den organiserade brottsligheten är logik. Det var längesedan polis tilläts arbeta enligt gatulangningsmodellen.

Regeringens förslag i kombination med arbetet för en narkotikafri skolmiljö, en utvecklad missbruksvård och en rejäl satsning på Tullverket, så är vi i fas.

Men det kommer även krävas #drogkurage. För vi kommer behöva arbeta från flera vinklar. Samtidigt.

Att fånga upp användarna, ungdomar i starten eller vuxna inne i missbruk kräver brett engagemang samt ansvar för att kommunikationen fungerar mellan dem som kommer i kontakt med människor som far illa av narkotika.

På en av sommarens sista musikfestivaler, Way Out West, i Göteborg lanserades satsningen ”Let´s hear it from the crowd” med Svensk Lives Marita Isaksson och en av Way Out Wests grundare Patrick Fredriksson i spetsen. De vill lyfta fram den tysta massan som inte använder eller tycker det är okej med droger på krogar och festivaler.

Föräldrar, skolpersonal, poliser, socionomer, tullare, fältassistenter, alla vi som inte vill ha droger i våra liv oavsett om vi bor i välbärgade eller utsatta områden; med #drogkurage kan vi komma långt.

• Fotnot: Artikeln publiceras även i Göteborgs-Posten.

 

Foto: Drugnews

JESSICA VIKBERG
– ordförande för Riksförbundet narkotikafritt samhälle (RNS)

 

Annonser