Barn-Alvedon dras in – häftklammer hittad

Läkemedlen Alvedon och Panodil för barn med 60 milligrams styrka, återkallas sedan en förälder hittat en häftklammer i ett stolpiller. Beslutet har tagits efter utredning av Läkemedelsverket.

Alla apotek, sjukvården och dagligvaruhandlare har informerats att fyra tillverkningssatser av läkemedlen omedelbart ska sluta säljas och återkallas. Det handlar om stolpiller (suppositorier) som kan sättas in mot feber och smärta för barn mellan tre månader och ett års ålder.

Det var en mamma som var på väg att föra in ett Alvedon-piller i sitt barns ändtarm som tyckte det såg konstig ut. När hon smulade sönder det upptäcktes häftklammern.

Det skedde 30 augusti och föräldern tog kontakt med apoteket, som slog larm.
– Det är en osannolik händelse och vi har naturligtvis omedelbart varit i kontakt med tillverkaren som nu sett till att själva tillverkningslinjen ändrats, så att det aldrig kan hända igen, säger Ann-Kristin Arvidsson, utredare på Läkemedelsverket, till SvD.

Läkemedelsverket tror inte ytterligare klamrar finns i de aktuella tillverkningssatserna. Men som en försiktighetsåtgärd återkallas alla förpackningar från aktuella tillverkningssatser.

Konsumenter som har förpackningar hemma med Alvedon 60 mg stolpiller, tiopack med batchnummer V007, V008, och V010, och Panodil 60 mg stolpiller, tiopack med batchnummer/lot V009, kan återlämna dessa till ett apotek och vid behov kontakta vårdgivare, meddelar Läkemedelsverket.

Annonser